Trend Pálinkás József: megfelelő háttér nélkül hiú ábránd, hogy K+F központ legyünk

Pálinkás József: megfelelő háttér nélkül hiú ábránd, hogy K+F központ legyünk

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2014.04.22 09:22

Pálinkás József: megfelelő háttér nélkül hiú ábránd, hogy K+F központ legyünk

A Magyar Tudományos Akadémia leköszönő elnöke szerint a kutatás világa olyan, mint a Forma-1, amiben két dolog kell ahhoz, hogy valaki nyerjen: egy remek pilóta, aki alá a legjobb autót kell tenniük a mérnököknek.

- Az igazán jelentős kutatás-fejlesztési, innovációs eredmények többsége csak megfelelő nagyvállalati környezetben hasznosul. Kiváló kutatók és jó kutatási háttér nélkül azonban csak hiú ábránd abban reménykedni, hogy nagyvállalatok Magyarországra hozzák a kutatás-fejlesztési központjaikat - nyilatkozta Pálinkás József a vg.hu gazdasági portálnak.

A közelmúltban az Autopro videóinterjút készített az MTA elnökével a mérnökképzés aktualitásaival kapcsolatban

- Az alacsony kutatói fizetések miatt azok a kiváló kutatók, akik a világ bármely részén azonnal állást kaphatnak, sokkal rosszabbul élnek, mint külföldi kollégáik. Ez óriási elszívó erőt jelent. A Lendület-programmal legalább reális alternatívát tudunk mutatni a legjobbaknak, akik az egyetemi tanári fizetés kétszeresét kapják, önálló kutatói programot valósíthatnak meg, és az öt évre nagyjából egymillió eurónak megfelelő támogatásból maguk építhetik fel a kutatócsoportjukat. Rendkívül fontosnak éreztem, hogy változtassunk a merev hazai struktúrán, és a külföldihez hasonló környezetet biztosítsunk a fiatal kutatóknak - fogalmazott az MTA leköszönő elnöke.

A teljes interjú itt olvasható.

Kiemelt Partnereink