Trend Öt ok, amiért jó a robotok terjedése

Öt ok, amiért jó a robotok terjedése

autopro.hu | 2022.12.18 08:22

Öt ok, amiért jó a robotok terjedése

Fotó: Facebook/FanucEurope

A robotok a gyártás megváltói? Öt aktuális trend mutatja, hogy a robotok alkalmazása miként képes előmozdítani a digitalizációt és előzheti meg a szakképzett munkaerő hiányát.

Hirdetés

Az ipari árverésekkel foglalkozó Surplex GmbH gyűjtött össze öt fontos trendet a robotok terjedéséről és arról, miért előnyös az ipar számára a robotok alkalmazásának egyre szélesedő köre.

2021-re a globális feldolgozóiparban azonban már 141 robot jutott 10 ezer dolgozóra. Az IFR (International Federation of Robotics) 2021-re vonatkozó adatai szerint a robotok teljes állománya jelenleg 3,5 millióra tehető. Ebből több mint egymillió egység egyedül Kínában üzemel. Kína a 2021-ben újonnan telepített berendezések számát tekintve is világelső. Az elmúlt év során több mint negyedmillió robotot telepítettek újonnan. Ezt a számot igencsak lemaradva követi Japán (47 ezer), az Egyesült Államok (35 ezer) és Dél-Korea (31 ezer). De Európának sem kell szégyenkeznie: 2021-ben közel 85 ezer új egységet helyeztek üzembe.

Az ipari robotok iránti kereslet minden eddiginél nagyobb. Több mint félmillió új ipari robot 2021-ben – ez új rekordnak számít. 2022-re az IFR ismét a robottelepítések növekedését várja világszerte, közel 570 ezer új egység telepítésével.

A robotok alkalmazási területei

Amikor az ipari robotokra gondolunk, akkor feltehetően az autóipari gyártósorok jelennek meg szemünk előtt. Az autóipar valóban vezető szerepet töltött be az ipari robotika terén, azonban 2021-ben megelőzte az elektromos- és elektronikai ipar. Ez azt mutatja, hogy az ipari robotika egyre szélesebb körben kerül alkalmazásra. A harmadik helyen a fémfeldolgozó ipar áll, amelyet a vegyipar és az élelmiszeripar követ.

A robotokat elsősorban alkatrészek kezelésére alkalmazzák. Második legfontosabb alkalmazásukat a hegesztés jelenti. Ezt az összeszerelési folyamatokban történő használatuk követi. A robotok a tisztatéri munkáknál is elterjedtek.

Az ipari robotika trendjei

A gyártás digitalizálása

Teljesen digitalizált gyártás a megrendeléstől egészen a kiszállításig – ez az Ipar 4.0. A gyártásban a trend egyértelműen a személyre szabott termékek irányába mutat. Ez a haszonkulcsok egyre csökkenő volumenéhez vezet. Az ilyen gyártás csak akkor megfizethető, ha automatizált és digitalizált. Robotok nélkül pedig nincs automatizálás.

Automatizálással a szakképzett munkaerő hiánya ellen

A szakképzett munkaerő hiánya hosszú és rövid távon egyaránt problémát jelent. A koronavírus-járvány rámutatott arra, hogy a munkaerő akut és hirtelen elvesztése veszélyezteti az ellátási láncokat és így az egész termelést. A robotok képesek ezt biztosítani, így növelve a logisztika ellenállóképességét. Emellett pedig a társadalom is egyre öregszik. Az alacsony születésszám, a népességrobbanás idején született generáció nyugdíjba vonulása óriási munkaerőhiányt jelez előre. A többi nagy gazdaságban is hasonló a helyzet.

Alacsony költségű robotok

A kedvezőbb árú robotegységek, az úgynevezett low-cost robotok iránt egyre nagyobb a kereslet. Nagy testvéreikkel, az ipari robotokkal ellentétben ezek a robotok kevésbé precízek, csak kisebb terhek hordására képesek és nem olyan hosszú élettartamúak. Ezzel szemben viszont könnyen kezelhetők, az üzemek maguk is képesek telepítésükre, és mindenekelőtt kedvezőbb árúak. Ez különösen a kis- és középvállalkozások számára teszi érdekessé ezeket a robotokat. Az 50–500 munkatársat foglalkoztató német vállalatok csaknem fele szeretne robotokat alkalmazni.

A régebbi gépállomány automatizálása

Ha a meglévő gépállomány technológiailag és a gyártási minőség tekintetében egyaránt megfelel a kívánt szintnek, akkor pénzügyileg nincs értelme az új automatizált berendezések beszerzésének. Ha azonban mégsem szeretnénk lemaradni az automatizálásról, akkor a meglévő gépek gyakran utólag is automatizálhatók. Ez azonos minőség mellett növeli a termelékenységet. Nagy darabszámok és kisebb variációk esetén a robotika lehetőséget kínál a munkadarabok automatizálására. Rugalmasságuknak köszönhetően a robotok különböző berendezésekben alkalmazhatók. Más kezelőrendszerekkel – például raklapkezelő rendszerek – összevetve a robotika beruházási költségei alacsonyabbak.

Használt ipari robotok

A gép- és berendezésgyártási ágazat növekvő rendelésállománya arra mutat rá, hogy sok vállalat kívánja bővíteni gépparkját a kapacitásaik növelése érdekében. A beruházások ugyanakkor gazdasági kockázattal járnak. Akik nem tudják elfogadni az új gépek néha hosszú szállítási idejét, azok használt gépek folyamatosan növekvő piacán tájékozódnak. A Surplex a vezető európai ipari aukciós házak egyike a használt gépek és üzemi berendezések terén. Itt nem csak automatizált fa- és fémmegmunkáló berendezések, hanem ipari robotok is találhatók.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink