Trend Önvezető minibuszokon dolgozik a Renault

Önvezető minibuszokon dolgozik a Renault

autopro.hu/V.R. | 2023.06.05 08:22

Önvezető minibuszokon dolgozik a Renault

Fotó: Renault Media

A Renault Csoport öt másik francia mobilitási nagyvállalattal együttműködve teljesen autonóm, elektromos minibuszokat telepít Franciaországban. A környezetkímélőbb, vezető nélküli minibuszflotta 2026-ban válik egy francia kisváros tömegközlekedésének részévé.

Hirdetés

A projektben résztvevő hat nagyvállalat konzorciuma az autonóm vezetés 4. szintjén (közvetlen vezető nélküli autonómia) új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású tömegközlekedési szolgáltatás elindítására készül. A Renault kínálatából származó 6 méteres, vezető nélküli elektromos minibuszokból álló flotta 2026-ban válik Châteauroux tömegközlekedési hálózatának részévé, kiegészítve a már meglévő helyi opciókat.

A Renault Csoport azt állítja, hogy a kifejlesztett jármű lényegesen nagyobb és gyorsabb lesz, mint a ma látható önvezető utasszállító járművek. Azt is kijelentette, hogy a Mach2 nevet kapó projekt döntő lépést jelent az automatizált tömegközlekedés fejlődésében nem csak Franciaországban, de egész Európában.

Gazdaságos modellt alkotnak

A projekt megvalósításában a mobilitás területén vezető szerepet betöltő hat francia nagyvállalat mindegyike a saját szakterületét képviselve vesz majd részt.

A járművek felügyeletét részletesen újragondolják azzal a céllal, hogy azt egy operátor végezhesse, és garantálják az új típusú közlekedési mód gazdasági modelljének életképességét.

A projekt foglalkozik továbbá az önvezető járművek és a sürgősségi járművek, valamint a jelzőlámpás infrastruktúra közti interakció összetett kérdésével is. Mindezek az elemek a legszigorúbb francia és európai szintű biztonsági előírásoknak való megfelelés bizonyítására szolgálnak majd.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink