Trend Önvezető járművek: közeli vagy távoli jövő?

Önvezető járművek: közeli vagy távoli jövő?

autopro.hu | 2023.06.09 10:23

Önvezető járművek: közeli vagy távoli jövő?

Fotó: Pexels

Egymással kommunikáló autók, biztonságosabb közlekedés - az önvezető járművek kétségkívül új fejezetet nyitnának az autózás történetében. Cikkünkben összefoglaljuk a koncepció lényegét és azt is, hogy hol tartunk most az autonóm autózás felé vezető úton.

Hirdetés

Nulláról ötre: hosszú az út?

Az autonóm jelleg megvalósulási szintje szerint az autók besorolása a Level 0 és Level 5 közötti skálán helyezkedik el. A Level 0 jelöli azokat a hagyományos modelleket, amelyek teljes mértékben manuális irányítás alatt állnak.

Level 2 és 3 között találjuk azokat a kereskedelmi forgalomban is kapható járműveket, amelyek már számottevő mértékben egészülnek ki vezetéstámogató funkciókkal. Ide tartozik az Elon Musk által jegyzett Tesla is. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a szint képviselői még igen távol állnak az autonóm autóktól. Kifejezetten élet- és balesetveszélyesként ítélik meg őket. Ezzel szemben a Level 4-es autók bizonyos feltételek mellett (adott terepviszony, napos időjárás) már tényleg képesek önállóan is közlekedni.

Az előző öt kategóriához képest a szkeptikusok szerint elérhetetlen távolságban, az elkötelezett rajongók és befektetők reményei alapján pedig akár már a küszöbön áll a Level 5, azaz a távoli asszisztencia és biztonsági sofőr nélkül, szinte bárhol és bármikor önállóan közlekedni képes önvezető autó megvalósulása.

Lehet majd saját önvezető autód?

Az önvezető járművek intelligens hálózatok révén kommunikálnának egymással, ezáltal elkerülhetőek lennének az emberi figyelmetlenség rovására írható balesetek. A jövőben így szinte kizárólag elektromos járművek közlekednének az utakon. Ezáltal az utazás biztonságosabb és kényelmesebb lenne: pihenhetnénk, tanulhatnánk, olvashatnánk, filmet nézhetnénk, dolgozhatnánk, beszélgethetnénk vagy (az ággyá alakítható üléseknek köszönhetően) akár szundíthatnánk is utazás közben.

A technológia egyelőre számos kihívással küzd, a valódi áttörés még várat magára. Hogy lehet-e valaha saját önvezető autónk? Az autonóm autók esetleges megjelenésével az épített környezettel együtt a közlekedési szokásaink is megváltoznának. Az eredeti elképzelés szerint a saját tulajdonú autó szerepe - és jelentősége - egyre inkább háttérbe szorul, a közlekedés pedig egyfajta szolgáltatássá alakul, ahol a közösségi közlekedés nem csupán buszok, trolik, villamosok, vonatok, hanem megosztott autók és egyéb járművek formájában is egyre elterjedtebbé és általánosabbá válhat majd.

E-flotta már egy elektromos autóra

Bár még nem jött el a mindennapi életünket átszövő autonóm autózás ideje, a technológia fejlődésének köszönhetően már ma is élhetünk (ha egyelőre nem is önvezető, de) környezetbarát autózással, amihez nincs feltétlenül szükségünk saját tulajdonban lévő autóra sem. Használhatunk környezetkímélő alternatív közlekedési megoldásokat vagy választhatunk adott esetben zöld energiával is üzemeltethető elektromos járműveket. Utóbbiak jelenleg is bérelhetők rövid vagy akár hosszabb távra. Az e-flotta szolgáltatás, mint tartós bérleti konstrukció már egy e-autóra is igénybe vehető cégek, illetve egyszemélyes vállalkozások számára egyaránt.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink