Trend Nem tudnak kitől e-buszokat venni a románok

Nem tudnak kitől e-buszokat venni a románok

autopro.hu/P.B. | 2022.06.22 06:18

Nem tudnak kitől e-buszokat venni a románok

Fotó: Pixabay

A román főváros egy ideje már szeretne beszerezni száz elektromos autóbuszt. Az első két e célból kiírt tender ugyanakkor eredménytelenül zárult megfelelő pályázó hiányában. A románok harmadjára is megpróbálkoznak a beszerzéssel.

Hirdetés

A harmadik tenderre július 18-ig lehet jelentkezni, az ajánlattevőknek száz darab elektromos busszal és a hozzá tartozó töltőinfrastruktúrával kell jelentkezniük. A buszoknak amellett, hogy tisztán elektromos hajtásúnak kell lenniük, legalább 200 kilométer hatótávval is kell rendelkezniük, méretük pedig 12 méter kell, hogy legyen – azaz városi szólóbuszokról van szó.

Ma már talán le sem kell írni, hogy a tenderen elvárás az alacsony padlós kialakítás és a légkondicionáló berendezés, és mivel városi buszokat venne Bukarest, az sem okozhat meglepetést, hogy három, egyenként kétszárnyú ajtóval kell rendelkeznie a járműveknek. Az első 34 autóbuszt a szerződés aláírását követő első évben, a többit a következő évben kell átadni.

Egyelőre nem járnak sikerrel

A román főváros már több éve próbálkozik az elektromos autóbuszok beszerzésével, egyelőre sikertelenül. Bukarest legutóbb 2020 júliusában állította le a tendert, miután mindhárom beérkezett ajánlatot elfogadhatatlannak ítélték. A város nem hozta nyilvánosságra, hogy akkor pontosan mely kritériumoknak nem tudtak megfelelni a pályázók.

Időközben több új, továbbfejlesztett elektromos buszmodell is megjelent a piacon, amelyek – legalábbis papíron – megfelelnek a mintegy 61,5 millió euró értékű pályázat követelményeinek. Hogy a bukaresti felelősök is így látják-e, az a következő hónapokban derül ki – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink