Trend Nem mindennapi tesztet végzett a Porsche

Nem mindennapi tesztet végzett a Porsche

autopro.hu/V.M. | 2022.04.12 06:22

Nem mindennapi tesztet végzett a Porsche

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche sportautó-gyártó tisztán elektromos Taycanokkal tesztelte az elektromos áram „csoportos” hálózatba visszatáplálását, ezzel egy újabb lépést téve az elektromobilitás és az elektromos hálózatok integrációja felé.

Hirdetés

A Porsche a tesztet Baden-Württemberg tartomány áramszolgáltatójával, a TransnetBW-vel, valamint az Intelligent Energy System Services (IE2S) tanácsadó céggel együttműködésben végezte. A laboratóriumban és háztartási környezetben is megismételt tesztek során nem kevesebb mint öt darab Taycan elektromos autóból tápláltak vissza elektromos áramot a hálózatba a Porsche Home Energy Manager rendszeren keresztül.

A Porsche és partnerei által tesztelt, több autógyártó által is kutatott járműből a hálózatba, angolul vehicle-to-grid (V2G) technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos autók akkumulátorában tárolt energiát visszatáplálják az elektromos hálózatba. A megoldás elméletileg a jövőben segítheti az elektromos hálózatok stabilizálását fogyasztási csúcsidőszakokban, míg a visszatáplálásért cserébe a járműtulajdonosokat pénzügyileg jutalmazhatják.

Komplex probléma, sikeres megoldás

A mostani teszt során az egyidejűleg csatlakoztatott Taycanok töltését és a szükség szerinti visszatáplálást az IE2S felhőplatformja szabályozta. Ez, a TransnetBW Stuttgarthoz közeli fő irányítóközpontjához kapcsolt platform felelt a kétirányú adatáramlásért is.

Dr. Rainer Pflaum, a TransnetBW vezérigazgatója egy valódi mérföldkőnek nevezte, hogy a projekten dolgozóknak sikerült egy komplex kommunikációs rendszert kiépíteni több elektromos jármű és a vállalat irányítóközpontja között. Hozzátette: „Ugyanakkor a kiegyenlítő áram tárolására és betáplálására vonatkozó szigorú szabályok is teljesültek. Ez lehetővé fogja tenni számunkra, hogy az elektromobilitást a jövő intelligens elektromos hálózatába integráljuk.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink