Trend Nem minden Tesla után jár e-autós támogatás

Nem minden Tesla után jár e-autós támogatás

autopro.hu/Sz.K. | 2024.01.08 04:17

Nem minden Tesla után jár e-autós támogatás

Fotó: Tesla

Az amerikai kormányzat bejelentette, hogy számos elektromos jármű elveszíti az akár 7500 dolláros adókedvezményre való jogosultságát az új akkumulátor-beszerzési szabályok életbe lépése miatt. A Nissan Leaf, a Tesla Cybertruck All-Wheel Drive, néhány Tesla Model 3 és a Chevrolet Blazer EV is érintett. Az új szabályok célja, hogy a beszállítói láncot függetlenebbé tegyék a kínai piactól.

Hirdetés

Az amerikai kormányzat szerint a gyártók igyekeznek alkalmazkodni a változásokhoz. A támogatás igénybevételének feltételei között szerepel a jármű árának és a vásárló jövedelmének a korlátozása is. Az autógyártók az ellátási láncuk átszervezésén dolgoznak annak érdekében, hogy a vásárlók továbbra is jogosultak legyenek az új tiszta járművekre vonatkozó adókedvezményre. Továbbá, hogy munkahelyeket és beruházásokat hozzanak létre az Egyesült Államokban.

A Volkswagen ID.4, a Tesla Model 3 Rear Wheel Drive, a BMW X5 xDrive50e, az Audi Q5 plug-in hibrid 55, a Cadillac Lyriq és a Ford E-Transit is azon járművek közé tartozik, amelyek elveszítették az adókedvezményre való jogosultságukat.

Melyik gyártók járművei lesznek támogatottak?

A Volkswagen bejelentette, hogy dolgoznak az autóik jogosultságának megerősítésén az új szabályok életbe lépése után. A Ford Motor pedig közölte, hogy az E-Transit, a Mach-E és a Lincoln Aviator Grand Touring plug-in hibrid járművei elvesztették az adókedvezményre való jogosultságukat, míg a F-150 Lighting és a Lincoln Corsair Grand Touring továbbra is jogosultak maradtak. A BMW nem publikált semmit.

A General Motors megjegyezte, hogy a Chevrolet Bolt kivételével az összes elektromos autója átmenetileg elveszíti a jogosultságot, és hozzátette, hogy a Lyriq és a Blazer EV két kisebb alkatrész miatt veszíti el a jóváírást.

A General Motors arra számít, hogy a Lyriq és a Blazer EV a beszerzés megváltoztatása után, 2024 elején visszanyeri jogosultságát és nyilatkozták, hogy a „beszerzés megváltoztatása után gyártott Chevrolet Equinox EV, Chevrolet Silverado EV, GMC Sierra EV és Cadillac OPTIQ teljes mértékben jogosult lesz az ösztönzőre”.

A Tesla decemberben hozta nyilvánosságra, hogy a Model 3 hátsókerékhajtású és megnövelt hatótávolságú járművei január 1-jétől elveszítik a szövetségi adójóváírást. A Model 3 Performance megtartja a 7500 dolláros jóváírást.

A Nissan közölte, hogy a beszállítókkal együttműködve igyekszik megfelelni a változó követelményeknek és a jövőben igyekeznek visszanyerni a Nissan Leaf adójóváírási jogosultságát.

A 2022-es Inflation Reduction Act törvény átalakította az elektromos járművekre vonatkozó adókedvezményt, és szigorúbb feltételeket írt elő a kedvezmény igénybevételéhez. A támogatás feltételei között szerepel a jármű árának és a vásárló jövedelmének a korlátozása is – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink