Trend Nem kellett sok idő: makettből valóság lett a kínai gigabusz

Nem kellett sok idő: makettből valóság lett a kínai gigabusz

autopro.hu/B.B. | 2016.08.03 15:51

Nem kellett sok idő: makettből valóság lett a kínai gigabusz

A Land Airbus prototípusa sínen gurul, 2,1 méteres hasmagassága van, és háromszáz utast szállíthat – ez utóbbi adat azonban csaknem megötszöröződhet.

Hirdetés

Néhány hónapja számoltunk be egy kínai tömegközlekedési eszköz tervéről, az akkori makettet látva pedig akár legyinthettünk is, mondván, milyen eszement gondolatok törnek elő az ázsiai ország mérnökeinek fejéből. A szükség – itt pontosabban a helyi metropoliszok utcáinak már-már elképzelhetetlen zsúfoltsága miatti nyomás – azonban nagy úr, így a tervből működőképes jármű vált, és a kínaiak máris kezdhetik gyűjteni a tapasztalatokat.

Az első modell, a TEB-1-es gép az észak-kínai Hebei tartományban dolgozik majd. Hossza 22, szélessége 7,8, magassága 4,8 méter. Az út szélén lefektetett síneken guruló „busz” hasmagassága 2,1 méter, így a nagyobb személykocsik is elférnek alatta, vagyis az érintett szakaszokon magasságkorlátozás bevezetése után a közúti és a kötött pályás forgalom egymás zavarása nélkül bonyolódhat majd.

Az első prototípus kisebb, mint amiket a tervezők az eredeti terveken megálmodtak: a TEB-1-es háromszáz utast képes szállítani, de kedvező tapasztalatok esetén a sorozatgyártásba kerülő társai már 1400 fős kapacitással rendelkeznek majd.

Az, hogy a kínaiak a nagyvárosok égető problémájára egy igazán hatékony megoldást találhattak ki, jól mutatja, hogy a Xinhuanet szerint még az első tesztek sem kezdődtek meg, de Brazília, Indonézia, India és Franciaország máris érdeklődik a jármű iránt.

Kiemelt Partnereink