Szolgáltatók Ez a kínai gigabusz újraértelmezi a tömegközlekedést

Ez a kínai gigabusz újraértelmezi a tömegközlekedést

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.05.29 15:59

Ez a kínai gigabusz újraértelmezi a tömegközlekedést

Az ázsiai mérnökök feltalálták a közlekedési dugóhúzót, amely a metró és a villamos szerelemgyermeke, ám ők busznak hívják. A koncepció merész, de sok előnye lehet.

Hirdetés

Miután két napja hírt adtunk a Volvo duplacsuklós buszáról, amelynek hossza a villamosokat idézi, és 250 személy szállítására is alkalmas, ezúttal ötször akkora befogadóképességű közlekedési eszközt mutatunk be. Névleg ez is busz, ám kötött pályán közlekedne majd, és inkább amolyan magasépítésű villamos, avagy alternatív, külszíni metró koncepcióját idézi a projekt központi eleme.

A "jövő buszának" tesztelése akár idén év végén, de 2017-ben mindenképp megkezdődhet. A fura guruló óriás olyan széles, hogy alatta egyszerre két sávban közlekedhetnek az autók. A cél nem titok: a kínai megapoliszok forgalmi dugóit próbálnák egyrészt csökkenteni, másrészt az új jövevény mintegy átrepülne a legnagyobb kocsisor felett is.

A jármű nagy előnye továbbá, hogy a pálya kialakítása ötödannyi időbe és pénzbe kerül, mint a hagyományos metróvonalak építése. Egy ilyen jármű ára mintegy 4-5 millió dollár, 40 kilométer/óra a csúcssebességük, részben napenergiával működnek majd.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink