Trend Nem hozták a gyári hatótávolságokat a Tesla modelljei egy teszten

Nem hozták a gyári hatótávolságokat a Tesla modelljei egy teszten

autopro.hu/P.B. | 2021.02.12 13:21

Nem hozták a gyári hatótávolságokat a Tesla modelljei egy teszten

Fotó: Tesla

Az Egyesült Államokban végzett tesztek alapján a Tesla autói nem érték el az EPA-ciklus szerinti gyári hatótávolságukat, azonban más gyártók autói – így például egy Porsche és Hyundai is – túlteljesítettek. Az eltérésnek számos oka lehet, a legvalószínűbb, hogy más felhasználási módra tesztelték a Teslát a gyárban, mint a későbbi teszt során.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban egyre inkább az EPA-ciklust használják az elektromos autók hatótávolságának megállapításához. Elfogadott vélemény, hogy az ennek a normának megfelelően tesztelt autók gyárilag megállapított hatótávolsága közelebb áll a realitáshoz, mint a korábbi megoldások. Európában a WLTP-ciklust használják, ami hasonló pontos.

A teszteket az Edmunds Intézet végezte. Minden egyes autóval a távolság negyven százalékát tették meg autópályán, hatvan százalékát pedig városi körülmények között, és teljesen feltöltött akkumulátorokkal vágtak neki a tesztnek. Az autókkal egészen addig mentek, amíg az akkuk teljesen le nem merültek, mindössze tíz mérföld (16 kilométer) biztonsági távot hagytak, ezt minden autó eredményéhez hozzáadták.

A Teslák nem teljesítettek jól

Az Edmunds tesztjén öt Tesla is részt vett. Ezek közül a 2018-as Model 3 Performance teljesített a legrosszabbul, a gyári 499 kilométer helyett csak 412 megtételére volt képes, ez 17,4 százalékkal kevesebb a megadott hatótávnál. A 2020-as Tesla Model X Long Range 10,4 százalékkal teljesítette alul a gyári adatait, de a Model Y Performance, a Model 3 Standard Range és a Model S Performance is kisebb távolság megtételére volt csak képes. Utóbbi tesztelt autók mind 2020-ban készültek.

Az Edmunds szerint az eltérés oka az lehet, hogy a Tesla a tesztek során 55 százalék autópályás használatot, és 45 százalék városi forgalmat feltételez, addig a realitáshoz közelebb áll az, hogy a városban mennek többet elektromos autókkal. Ugyanakkor a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy egyetlen teszt sem lehet teljesen pontos az elektromos járművek hatótávolságát illetően, ugyanis annyira sok tényező befolyásolhatja azt.

A Porsche jócskán túlteljesített

Érdekesség, hogy ugyanezen a teszten egy Porsche Taycan 4S (2020-as gyártás) az előírt 327 kilométer helyett 520 kilométer megtételére volt képes, azaz közel hatvan százalékkal bírta tovább az elektromos használatot, mint ahogyan azt várták.

A szintén 2020-as Mini Cooper SE és a Kia Niro EV, valamint a 2019-es Hyundai Kona Electric is egyaránt jobban teljesített az előírt adatoknál, ráadásul ezek a modellek 20-30 százalékkal futottak többet a teszten a gyári adatokhoz képest – írja az Automobilwoche.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink