Trend Napelemekkel fedné be parkolóit Franciaország

Napelemekkel fedné be parkolóit Franciaország

autopro.hu/V.M. | 2022.11.14 17:22

Napelemekkel fedné be parkolóit Franciaország

Fotó: Kinsend

A francia törvényhozás felsőháza nemrég megszavazott egy törvényt, ami a legalább nyolcvan férőhelyes parkolók fenntartóit arra kötelezi, hogy a parkolók legalább felét napelemekkel fedjék be.

Hirdetés

A szenátus által elfogadott törvényjavaslat szerint a 80-400 férőhelyes parkolóknak 2023 júliusától öt éven belül kell megfelelnie a rendelkezéseknek. Az ennél nagyobb parkolók esetében azonos időponttól számítva csak három év áll a fenntartók rendelkezésére.

A kormány elsődlegesen az autópályák és az egyéb forgalmas utak melletti parkolókat célozza a törvénnyel, ami a számítások szerint akár 11 gigawattnyi – vagyis tíz atomreaktorral egyenértékű – új energiatermelő-kapacitást is eredményezhet.

Mindazonáltal számos feltétel jelent mentesülést az új törvény hatálya alól. Ilyen például a napelemek telepítését akadályozó biztonsági és műszaki szempontok fennállása vagy a műemléki státusz. Azon parkolókat ugyancsak nem kell napelemekkel ellátni, melyek nagyobbik részét fák takarják, vagy a beruházás nem megvalósítható gazdaságosan, ahogy a teherautóknak tervezett parkolók is mentességet élveznek.

Napelemdömpingre készül a kormány

A francia kormány a parkolókon kívül az autópályák, vasúti vonalak és mezőgazdasági földek melletti üres területeken is napelemparkok építését tervezi. Az állami vasúthálózati fenntartó, az SNCF egymillió négyzetméternél is nagyobb területen tervez napelemeket telepíteni 2030-ig azon célból, hogy az energiabeszerzését negyedével csökkentse.

Az egyelőre kérdéses, hogy a parkolók fenntartói hogyan fogják finanszírozni a napelemek telepítését, ahogy az is, hogy a francia állam fog-e pénzügyi támogatást nyújtani – olvasható az Autoblog oldalán.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink