Trend Mobil autótöltőt fejlesztett egy brit startup

Mobil autótöltőt fejlesztett egy brit startup

autopro.hu/D.Á. | 2022.04.27 04:20

Mobil autótöltőt fejlesztett egy brit startup

Fotó: Facebook/zipcharge.global

A londoni székhelyű, elektromosautó-töltőkkel foglalkozó cég, a ZipCharge kifejlesztett egy szállítható töltőállomást. Az új, nyilvános töltőket lényegesen gyorsabb és könnyebb felállítani és üzembe helyezni, mint egy hagyományos, helyhez kötött egységet. A GoHub bőröndméretű, hordozható külső akkumulátorokkal működik.

Hirdetés

A ZipCharge GoHub névre hallgató állomása egy kis épületből és legfeljebb 10, a kisebb verzióban öt külső akkumulátorból áll. Utóbbiak egy bőröndre hasonlítanak, amik kiguríthatók az állomásról és odavihetők a töltendő elektromos járműhöz. Mindkét méretű töltőállomást úgy alakították ki, hogy elférjenek egy parkolóhelyen. A töltésről váltóáram gondoskodik.

Egyszerű és olcsó

A ZipCharge azt állítja, hogy a GoHub akár háromszor olcsóbb is lehet, mint egy hagyományos utcai töltőállomás, és szintén háromszor olyan gyors a felállítása egy helyhez kötött társával szemben, ezáltal sokkal megtérülőbb beruházást jelent. A GoHub kialakíthatóságának rugalmassága lehetővé teszi, hogy ott állítsák fel, ahol a villamos hálózat a lehető legjobban elbírja az extra terhelést.

A GoHub képes kétirányú töltésre, vagyis szükség esetén vissza tud táplálni áramot a hálózatba, ezáltal stabilizálva azt, de a funkciónak köszönhetően olcsóbb is tud lenni a szolgáltatás. Jót tesz az árazásnak az is, hogy a hordozható akkumulátoros kialakítás lehetővé teszi, hogy éjszaka olcsóbb áramot raktározzon el másnapra az állomás. A GoHub egyértelmű díjszabással dolgozik: egy font, dollár vagy euró négy kilowattóra áramért, egyéb költség nincs, így az elektromos járművek tulajdonosai könnyen megtervezhetik kiadásaikat.

Fotó: Facebook/zipcharge.global

A tiszta energia hívei

A töltőállomás több mint száz kilowattórányi, második életciklusát töltő akkumulátort használ tiszta energia tárolására. Egy elektromos autó akkumulátora 4-6 év után már nem ad le elegendő teljesítményt egy autó meghajtásához, de töltőállomások energiájának tárolására még tökéletesen alkalmas. Miután éveket töltöttek ebben a felhasználásban is, az akkumulátorokat újrahasznosítják.

Az elektromos járművel közlekedők előre lefoglalhatják a GoHub egyik töltőjét egy telefonos alkalmazáson keresztül. Ilyenkor a lefoglalt töltőt rejtő ajtó automatikusan nyílik, ahogy a vezető megközelíti azt. A GoHub állomások rendelkeznek esővízgyűjtővel, Wi-Fi hotspottal és egy szélturbinával is, ami megújuló energiát termel.

A ZipCharge társalapítója, Jonathan Carrier elmondta, hogy cége a világ első, vertikálisan integrált energiatöltő-szolgáltatója kíván lenni, kényelmesen, tiszta árammal kiszolgálva emberek százmillióit. A vállalat által fejlesztett technológia Carrier szerint lehetővé teszi, hogy zöldenergiával megtermelt árammal hajtsanak meg autókat és elektromos berendezéseket. A ZipCharge startup több díjat is nyert már innovációjáért — áll az electrive.com cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink