Trend Milyenek az érintőképernyős technológia piaci kilátásai?

Milyenek az érintőképernyős technológia piaci kilátásai?

autopro.hu/M.K.F. | 2020.07.03 10:46

Milyenek az érintőképernyős technológia piaci kilátásai?

Fotó: Continental

A Global Market Insights szerint az érintőképernyős technológia piaca 2026-ig 10 milliárdos bevételt hozhat. Ennek fő oka a videójátékok, a táblagépek és az okostelefonok iránti növekvő kereslet, de az autóipar is fontos szerepet tölt be a technológia fejlődésében. Az elemzők azt jósolják, hogy az autógyártók is széles körben fogják alkalmazni ezt a technológiát 3D-s érintőképernyők és kommunikációs eszközök kijelzőin.

Hirdetés

A COVID-19 világjárvány negatívan hat az érintőképernyős technológia növekedésére

Ahogy szinte minden iparágat, úgy ezt is negatívan érintette a koronavírus-járvány. A járvány megfékezése érdekében hozott kijárási és egyéb korlátozó intézkedések miatt a gazdaság jelentősen visszaesett, a tömegközlekedés korlátozása, valamint a fő forgalmazási és gyártási létesítmények ideiglenes bezárása az negatív hatással van az autók, a videojátékok, és az elektronikai készülékek értékesítésére, ez pedig megzavarhatja az érintőképernyős technológia fejlődését. Elemzők szerint azonban 2021 után, a járvány következményeinek enyhülésével az ágazat felívelésére lehet számítani.

A technológia fő felhasználási területei a videójátékok, a szórakoztató elektronikai termékek, a robotika, az egészségügy és az autóipar.

A technológia egyik típusa az erő visszajelzéseire támaszkodik, aktív szabályozórendszeren alapul, emiatt a robotikában és az egészségügyben használják: ez egy 2019-es felmérés szerint a piac 30 százalékát teszi ki. A megszokott, tapintás alapú képernyők az infotainment rendszerek vezérlésénél használatos.

A robotika és a virtuális világ új lendületet adhat

Az utóbbi években egyre több robotot alkalmaznak a gyártási folyamatok automatizálására és az egészségügyben egyaránt. A robotika folyamatos bővülése fokozza az érintőképernyős technológia iránti keresletet. Pontos vezérlést kínál a robotok felett, gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a folyamatokat és az egyéb érzékeny applikációkat. Egy egészen új alkalmazási módja is felmerült: az év elején a HaptX Inc. kifejlesztett egy olyan érintésvezérelt rendszert, ami lehetővé teszi a valósághű, fizikai érzékelést a virtuális világon keresztül.

Ez a videojátékok élményét új dimenzióval bővíti. Az eszközök a speciális tartozékok (kesztyűk, cipők) által generált vibrációs visszajelzésen keresztül éreztetni tudják, ha találatot kap a felhasználó. A fejlesztők azon dolgoznak, hogy újszerűen használják és fejlesszék az érintés érzetét. A technológia az autóiparban is szerepet kaphat, a különböző infotainment rendszerekben, többek között akár a navigációs rendszerekben is egészen újszerű élméneket adhat az érintőképernyők ilyen irányú fejlődése.

A technológia fejlődésére érdekes példa a Polestar februárban bemutatott autója: ahogyan az autopro.hu akkor beszámolt róla, az autó 15 hüvelykes központi kijelzője vizuális- és hangfigyelmeztetés kombinációjával hívja fel figyelmét arra, ha vezető túl sokáig nézi a képernyőt.

Kiemelt Partnereink