Trend Milyen kenőanyagokat igényelnek az elektromos járművek?

Milyen kenőanyagokat igényelnek az elektromos járművek?

autopro.hu/P.B. | 2021.01.29 15:49

Milyen kenőanyagokat igényelnek az elektromos járművek?

Fotó: BMW Group Media Site

Az ugyan általánosságban, összességében kijelenthető, hogy az elektromos járművek kevesebb kenőanyagot igényelnek a belső égésű motorral hajtott társaikhoz képest. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a kenőanyagok szerepe is kisebb lenne.

Hirdetés

Az elektromos járművek népszerűségén ugyan dobott a járvány, de nem csak annak köszönhető a terjedésük. Az akkumulátorok élettartama és az általuk biztosított hatótávolság is egyre növekszik, ezzel együtt a kilométerenkénti ára is kedvezőbb már az elektromos autóknak. Az elektromos járművek karbantartására is kevesebb energiát kell fordítani, ráadásul egyrészt a technológia fejlődésének, másrészt az állami támogatásoknak köszönhetően egyre zárul az olló az elektromos és a hagyomány hajtású autók vételára között.

Emellett fontos szempont az egyes gyártók kínálatának bővülése is, egyre több modell közül válogathatnak vásárlók, lassan már minden kategóriában bő a választék az elektromos vagy elektrifikált modellek körében.

Mire kell a kenőanyag az elektromos járművekben?

Jeff Hemphill, a Schaeffler Csoport technológiai igazgatója szerint ugyan kevesebb kenőanyagra van szükség az elektromos járművekben, ám így is fontos szerepük van a kenőanyagoknak ezekben az autókban. Például a váltóolaj szerepe is más az ilyen autókban, nagyobb szerep jut a viszkozitásukra, mint a hőtűrésükre. Egy másik kihívás a váltókkal kapcsolatban a bennük jelenlévő magas feszültség, ami miatt a váltó kenőanyagai egyben szigetelőként is funkcionálnak.

Motorolajra nincs szükség az elektromos járművekben, ugyanakkor a dinamikusabb gyorsulás miatt a hajtáslánc egyes alkatrészeinek jobb kenést kell biztosítani.

Bőven akadnék eltérések

Az sem mindegy, milyen használatban vannak az elektromos autók: például a taxiként vagy autómegosztási szolgáltatóknál használt járművek esetében a több használat miatt a hajtáslánc egyes alkatrészei sokkal jobban kopnak, ezért más kenőanyagot igényelnek, mint egy normál felhasználású autó.

A fentiek mellett különbség lehet még a fékfolyadék mennyiségében is, az energiavisszanyerésnek köszönhetően ugyanis az elektromos járművek fékjei kisebb mértékben kopnak – írja a Machine Design.

Kiemelt Partnereink