Trend MI használatával kísérletezik a BMW

MI használatával kísérletezik a BMW

autopro.hu/V.M. | 2023.06.01 09:22

MI használatával kísérletezik a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallunk a fejlett mesterséges intelligenciákról, melyeket egyszerű kérdések megválaszolására, illetve komplex feladatok elvégzésére, például programozásra egyaránt használnak. A dizájnok készítése az egyik terület, ahol az MI tudását kamatoztatni lehet, amit a BMW is felismert.

Hirdetés

A bajor autógyártó fő dizájnere, Adrian van Hooydonk nemrég egy interjú során beszélt arról, hogy a vállalatnál hogyan használják a technológiát.

„A dizájntervezésben kísérletezünk vele, például a kerekek dizájnjának megalkotásában” – mondta Hooydonk. „Beállíthatunk egyes paramétereket – mint például, hogy legyen egy néhány küllős kerék, legfeljebb mekkora legyen a súlya, legyen 20 colos felni –, majd a számítógép nekiáll ötleteket generálni számunkra.”

A dizájnvezető szavaiból kitűnik, hogy ahhoz, hogy az MI az igényeknek megfelelő ötletekkel álljon elő, jól kell megadni a paramétereket. Hooydonk szerint ebből következik, hogy az embernek még jelentős szerepe van. A Motor1.com által idézett interjúban elmondta: „Mint egy személy, mint egy ember, a művészeti igazgató szerepét kell betöltened. Neked kell döntened, még mindig neked kell vezetned a folyamatot. A számítógép nem képes a semmiből megalkotni dolgokat, de képes különböző paramétereket kombinálva egy lehetőséggel előállni sokkal gyorsabban, mint egy ember.”

Más is meglátta a lehetőséget

A BMW nem az egyedüli autógyártó, amelyik MI-t használ dizájnolásra. Az Audi egy házon belül fejlesztett szoftverrel segíti a dizájnrészlegén dolgozókat, szintén a kerekek készítésében.

Érdekesség, hogy míg Hooydonk tapasztalata szerint az MI olyan ötletekkel áll elő, melyek hasonlítanak a már létező dizájnokra, addig az Audi pont azt tartja szoftvere előnyének, hogy gyakorlatilag kimeríthetetlen forrásokat kínál ötletekből, lehetővé téve, hogy a dizájnerek elszakadjanak saját sémáiktól.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink