Trend Újra feltalálja a felniket az Audi

Újra feltalálja a felniket az Audi

autopro.hu/D.Á. | 2022.12.17 16:19

Újra feltalálja a felniket az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Az Audi célja a mesterséges intelligencia elterjesztése minden tevékenységi körében, és hogy adatalapú céggé váljon. Az Audi most mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó szoftvert használ a keréktárcsái tervezéséhez, amely új eszközöket nyújt a dizájnereknek.

Hirdetés

A kreatív emberek folyamatosan inspirációra vadásznak. Igaz ez az Audi felnijeit tervező szakemberekre is, akik az Audi Design Studióban dolgoznak Ingolstadtban. A kreatív folyamatokat sokszor akadályozza, hogy a dizájnerek olyan sémákhoz térnek vissza, amelyeket már megszoktak. Itt jön képbe az Audi házon belül fejlesztett FelGAN szoftvere, ami gyakorlatilag kimeríthetetlen forrásokat kínál ötletekből. A mesterséges intelligenciát használó szoftver mindig tud új motívumokat kínálni a dizájnereknek, amit azok aztán továbbfejleszthetnek. A FelGAN vagy teljesen új, fotorealisztikus tervekkel áll elő pillanatok alatt, vagy a már meglévő dizájnokat kombinálva hoz létre valami újat egy előre meghatározott cél alapján. A szoftver segítségével a dizájnerek új formákkal, színekkel és felületi textúrákkal kísérletezhetnek.

Fotó: Audi MediaCenter

Így tanulta meg az MI a felnidizájnt

A FelGAN elnevezés a németül keréktárcsát jelentő Felge szóból és a GAN mozaikszóból jött létre, amely a Generative Adversarial Networks rövidítése. A GAN-ok olyan, öntanuló számítógépes programok, amelyek két, egymással versengő algoritmust használnak arra, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el a verseny által. Az egyik algoritmus a generátor, amely alkot egy motívumot, jelen esetben egy felnidizájnt. A diszkriminátor, azaz a versenytárs algoritmus lát egy sor képet létező felnikről és a generátor által kreált dizájnokról, majd eldönti, hogy valódi vagy kreált képet lát-e, és ezt addig folytatja, amíg el nem készül a tanulással. Mindkét algoritmus tanul a korábbi hibáiból és folyamatosan fejlődik. Ha elég tesztciklus fut le, a végén olyan felnidizájnok születnek, amelyek az emberi szem számára megtévesztésig hasonlítanak egy valós fényképre.

A programnak intuitív felhasználói interfésze van, amely a Streamlit technológián alapul és rövid fejlesztési ciklusokat tesz lehetővé, valamint gyors visszajelzéseket ad az Audi IT részlege számára. Mindez lehetővé teszi, hogy a dizájnereknek ne kelljen helyben nagy teljesítményű hardvereket tartaniuk a munkához, a nagy számítási kapacitást igénylő műveletek a felhőben futnak.

Ember és MI együttműködése

A FelGAN egy másik előnye, hogy a szoftver matematikai értékeket rendel minden dizájnhoz, amit készít, amit a fejlesztők a tervek DNS-ének hívnak. Ezek alapján bármikor reprodukálhatók a tervek. Saját DNS-t kapnak a fejlesztők által feltöltött fényképek is. A dizájnerek gyakran csak a FelGAN által kreált dizájnok egyes részleteit dolgozzák fel és használják a kész tervekhez. A tervezési folyamat végén az Audi szakemberei prototípust készítenek műanyagból vagy alumíniumból, high-tech marógépekkel.

Fotó: Audi MediaCenter

Innováció az Audi világából

A FelGAN teljes egészében az Audi házon belüli fejlesztése, a dizájn és az IT részleg együttműködéséből született. A gyártó ezzel a programmal demonstrálja szaktudását a szoftverek és a mesterséges intelligencia terén. A jövőben a FelGAN mögött álló technológia az Audi más dizájnterületeit is kiszolgálhatja. Egy olyan, mesterséges intelligenciával dolgozó értékelőrendszer is fejlesztés alatt áll, amely a FelGAN segítségével tervezett felnik karbonlábnyomát számolja ki. A FelGAN tehát egy lépés, amit az Audi az adatalapú, digitalizált működés felé tett.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink