Trend Mi az a digitális munkaerő?

Mi az a digitális munkaerő?

autopro.hu/P.B. | 2020.07.08 04:22

Mi az a digitális munkaerő?

Fotó: KUKA

A digitális munkaerő kifejezés egy-egy munkahelyi alkalmazástól robotok csoportjáig kifejezetten nagy területet fedhet le. Mit jelent a kifejezés a gyártás során, és milyen előnyökkel jár a digitális munkaerő igénybevétele? Kell-e félni az emberi munkaerő háttrébe szorulásától?

Hirdetés

A Deloitte definíciója szerint a digitális munkaerő a munkaerő természetes evolúciójának köszönhetően jött létre, és a fogalomba beletartozik minden olyan digitális eszköz, ami segíti a munkát. A munkahelyi levelezőrendszertől kezdve a számítógépeken át a robotokig tehát elég széles skáláról van szó e meghatározás szerint.

A gyáriparban a digitális munkaerő nagyon fontos komponense az Ipar 4.0-nak. A fontosságának megértéséhez történelmi távlatokat is érdemes felidézni, ahogyan Alicia Millinger, a GE Digital szakértője is tette a Manufactruing Global című lap hasábjain.

Digitális munkaerő a gyáriparban

Millinger szerint a dolgozók a múltban is az idősebb, tapasztaltabb munkásoktól tanultak, és ennek köszönhetően váltak hatékonyabbá azok az üzemek, ahol sok embert foglalkoztattak. Az egyszerű összefüggés szerint minél több a dolgozó, annál hatékonyabb a munka, hiszen mindenki arra tud összpontosítani, amiben a legjobb.

Ezen alapszik a digitális munkaerő is, a gépek elvégzik a monoton, rutinmunkákat, az emberi munkaerő pedig a specializált részekre koncentrálhat. Jean-Pierre Petit, a Capgemini digitális gyártásért felelős igazgatója is ezt emelte ki a lapnak, hogy míg a gépek elvégzik a munka automatizálható részét, addig az emberek a hozzáadott értéket növelhetik a munkafolyamatok során.

A digitális munkaerő kapcsán fontos tehát megjegyezni, hogy olyan gépi, digitális munkaerőről van szó, ami az emberekkel együtt dolgozik, segítve a humán munkaerőt, nem pedig teljesen kiváltva azt.

Előnyök

A digitális munkaerő használatának előnyei tulajdonképpen megegyeznek az Ipar 4.0 használatából fakadó hasznokkal. Ilyen például a hatékonyság növelése, hosszabb távon a költségek csökkentése, valamint egyes folyamatok felgyorsítása.

Ami fontos Petit szerint, hogy nem szabad attól félni, hogy a digitalizáció munkahelyek elvesztéséhez járulna hozzá. A dolgozók képzésére, átképzésére nagy hangsúlyt kell fektetni ugyan, de ha ez sikeres, akkor a digitális munkaerő nem fogja kiváltani a korábbi dolgozók munkáját, hanem éppen ellenkezőleg, segíteni fogja azt.

Kiemelt Partnereink