Trend Mélyíti együttműködését a Waymo és a Fiat Chrysler

Mélyíti együttműködését a Waymo és a Fiat Chrysler

autopro.hu/M.K.F. | 2020.07.24 13:16

Mélyíti együttműködését a Waymo és a Fiat Chrysler

Fotó: Waymo

A Waymo és a Fiat Chrysler bejelentették, hogy bővítik az automatizált vezetés terén kialakított partnerségüket. Az önvezető autó fejlesztő társaság, a Waymo LLC és a Fiat Chrysler Automobiles haszongépjárművekre is kiterjeszti autonóm járművekre fókuszáló partnerségét. A Fiat Chrysler mostantól egy teljesen önvezető jármű kifejlesztésén dolgozik a Waymoval– jelentette be a két gyártó.

Hirdetés

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek egyik egysége, a Waymo és a Fiat Chrysler együttműködésre léptek egy autonóm áruszállító könnyű gépjármű fejlesztése érdekében. A kooperáció keretében a Waymo vezető nélküli technológiáját a Ram ProMastert olyan kisteherautókba építik, amelyeket a Fiat világszerte értékesít.

Hatékonyabb stratégia a nyereséghez

A Waymo Via önvezető áruszállító egységét a Fiat Chryslerrel közösen kifejlesztett járművekben fogják használni. Az autonóm járművekkel foglalkozó vállalatok és autógyártók a beruházásokat és a mérnöki munkákat az önvezető járművek szállítási és egyéb kereskedelmi felhasználásának irányába terelik, mivel az áruk mozgatása gyorsabb lehetőséget kínál a nyereségszerzéshez, szemben a személyek mozgatásával járó technikai, társadalmi és szabályozási akadályok leküzdésével.

A Fiat az Aurorával 2019-ben indított, önvezető haszongépjárművek fejlesztésével kapcsolatos közös munkája a végéhez ér. Az Aurora továbbra is folytatja a Chrysler minibuszok használatát tesztflottáiban, sőt, egy nyilatkozatában kifejtette, hogy várakozással tekint arra, hogy önvezető technológiáját az FCA személy- és haszongépjárművekbe telepítsék.

Automatizált vezetési technológia alkalmazása

A Waymo és a Fiat egy blogbejegyzésben elmondták, hogy a negyedik szintű autonóm vezetés területén fognak együttműködni. Az önvezetés szintjét a SAE International szervezet besorolása határozza meg annak függvényében, hogy a járművek képesek-e teljes önvezetésre, illetve vészhelyzet vagy a rendszer meghibásodása esetén önállóan cselekedni.

A Waymo 2016 óta dolgozik azona Fiat Chyrslerrel, hogy az önvezető jármű rendszerét, a Waymo Drivert integrálja olyan modellekbe, mint például a Chrysler Pacifica kisbusz. „A Fiat Chryslerrel folytatott partnerség világszerte kiterjed a fuvarszolgáltatásra, a termékszállításra és személygépjárművekre is” - mondta John Krafcik a Waymo vezérigazgatója nyilatkozatában.

A Fiat Chrysler vezérigazgatója, Mike Manley egy nyilatkozatában kifejtette, hogy az autógyártó a Waymo technológiáját a teljes termékportfóliójába bevezetné. A vállalatok azzal kapcsolatban nem adtak választ, hogy mikor indulnak el az új, autonóm járművek. A Fiat Chrysler további együttműködésekben vesz részt a BMW-vel és az Intellel az automatizált vezetési technológia fejlesztése érdekében – számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink