Trend Megépülhet az első európai lítiumgyár

Megépülhet az első európai lítiumgyár

autopro.hu/P.B. | 2023.10.05 06:17

Megépülhet az első európai lítiumgyár

Fotó: Livista Energy

Zöld lámpát kapott az első nagy európai lítiumgyár. A luxemburgi székhelyű Livista Energy vegyipari vállalat megkapta a szükséges engedélyeket egy lítiumfinomító építésére Emden mellett.

Hirdetés

A felek bejelentése szerint Daniel Bloor és Stefan Klaassen, a Livista ügyvezető igazgatói, valamint a Niedersachsen Ports kikötőüzemeltető október másodikán bérleti szerződést írt alá az Livista kinézett telephelyéről. A luxemburgi cég lítiumfinomítója a tervek szerint 2026-ban kezdi meg a termelést, és kezdetben évente 40 ezer tonna, akkumulátorok számára használható lítiumterméket fog termelni.

Pontosabban évente 30 ezer tonna lítium-hidroxidot és 10 ezer tonna lítium-karbonátot fognak gyártani a telephelyen, ami 850 ezer elektromos jármű akkumulátorszükségletének fedezésére elegendő a számítások szerint. A jövőbeni esetleges bővítéssel ez a termelési kapacitás megduplázódhat – közölte a cég.

Szükség volt már rá

A Livista Energy szerint a finomító „kritikus hiányt fog betölteni az európai elektromos járművek és akkumulátorok ellátási láncaiban”, mivel jelenleg minden lítiumfinomító Ázsiában működik. A cél az, hogy az emdeni tengeri kikötőből lítiummal lássák el Európa növekvő elektromosjármű-iparát.

„Azáltal, hogy Németországban helyezkedünk el, egy olyan országban, amely ilyen egyértelmű politikát folytat a villamosítás és az akkumulátorcellák gyártása terén, rövidebb, tisztább és fenntarthatóbb ellátási láncokat és rugalmasságot adunk Európának” - magyarázta Daniel Bloor.

A vállalat azt állítja, hogy az új üzem képes lesz minden típusú lítiumforrás finomítására, beleértve az ausztrál és afrikai kőzeteket, a dél-amerikai sóoldatokat és az újrahasznosított akkumulátoranyagokból készült lítium intermediereket – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink