Trend Másoknak is segít az Ineos zöld gyára

Másoknak is segít az Ineos zöld gyára

autopro.hu/P.B. | 2022.02.01 06:18

Másoknak is segít az Ineos zöld gyára

Fotó: Pexels

A brit vegyiparivállalat, az Ineos folyamatosan teszi egyre fenntarthatóbbá a működését. Sőt, a zöldülés során már arra is van lehetősége, hogy más vállalatok tevékenységének fenntarthatóbbá tételében is segítsen.

Hirdetés

Az 1998-ban alapított Ineos nemrégiben jelentette be, hogy 500 millió fontot, azaz mintegy 215 milliárd forintot költ a fenntarthatóságra a különböző gyáraiban. Ennek eleme egy úgynevezett „New Energy Plant” nevű gyár felépítése is, amely zöld energiát biztosít a többi üzem működéséhez. Ezzel körülbelül 150 ezer tonnával csökkenti szén-dioxid-kibocsátását a cég.

Az új üzemben helyben előállított hidrogént használnak majd, az ott termelt energiával pedig három másik gyárat látnak el. A hidrogént a már meglévő gázvezetékeken keresztül fogják szállítani. A projektből származó szén-dioxidot a Scottish Cluster Acorn szén-dioxid szállítási és tárolási projektjébe vezetik, ami évente több mint egymillió tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Haladnak a zöld célok felé

„Jó ütemben haladunk a karbonsemlegességi terveink megvalósítása felé. A Grangemouth-ban használt szénhidrogén alapú üzemanyagokat, például a földgázt tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogénnel helyettesítjük” – mondta Stuart Collings, az INEOS O&P UK vezérigazgatója.

A cég a 2005-ben vásárolt telephelyen 2045-re szeretné megvalósítani a karbonsemlegességet – írja a Manufacturing.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink