Trend Magyar innováció: így lesz környezetbarát az öreg dízel

Magyar innováció: így lesz környezetbarát az öreg dízel

Pörge Béla | 2023.12.01 16:48

Magyar innováció: így lesz környezetbarát az öreg dízel

Fotó: Hun-Motor Kft.

A Hun-Motor Kft. technológiája egyedülálló: a cég dízelmotorokat képes átalakítani LPG-s üzemre. A megoldás elsősorban az idősebb, garancia utáni teherautók, kamionok és autóbuszok számára lehet kifizetődő, ezzel ugyanis lényegében új életet nyerhetnek a motorok, ráadásul jobb környezetvédelmi besorolással.

Hirdetés

Tóth Ferenc, az LPG Kamion Motor Zrt. vezérigazgatója mutatta be az autopro.hu számára a cég által támogatott, kutatás-fejlesztést végző Hun-Motor Kft. innovációját – a cég által kifejlesztett technológiai megoldásokkal a dízel- vagy CNG-üzemű hajtások LPG-s üzeműre alakíthatók át. A kutatás-fejlesztést a Hun-Motor Kft. végzi, az átalakításokat az LPG Kamion Motor Zrt., valamint nagyobb igények esetén a cég partnerei.

A technológia kifejezetten izgalmas, hiszen eddig csak a benzines autókat lehetett LPG-s üzemre átalakítani, de a legmodernebb motorok esetében már ez sem volt lehetséges. A Hun-Motor megoldása nem személyautók számára lehet igazán érdekes, sokkal inkább a haszongépjárműveket üzemeltető cégeknek: futásteljesítménytől függően 6-7, de legkésőbb 10-12 éves kora felett a dízelmotorok karbantartása egyre költségesebbé válik, az erőforrások ebben a korban igen drága felújításra szorulhatnak – miközben a jármű felépítménye, legyen szó multiliftes, láncos konténerszállítóról, tartályos kocsiról, vagy akár buszról, még bőven használható lenne gazdaságosan is.

Tóth Ferenc szerint a felújítás helyett megéri inkább LPG-üzemre alakítani a motorokat. Mint fogalmazott lapunk megkeresésére, ezzel az átalakítással egy csapással három legyet is üthetnek az üzemeltetők:

  1. Meghosszabbodik a motor üzemideje, ráadásul az átalakításra három év garanciát is vállal a cég.
  2. A legjobb környezetvédelmi besorolásba kerül a jármű, ami ugyan zöld rendszámot nem jelent, de sokkal alacsonyabb útdíjakat igen.
  3. Olcsóbb lesz a jármű üzemeltetése: az LPG olcsóbb, mint a gázolaj, a tankolás költsége 20-35 százalékkal alacsonyabb, de a karbantartási költségek is kisebbek lesznek.

A cég számításai szerint 60-80 ezer kilométer éves futás esetében egy-másfél év alatt megtérülő beruházás az LPG-re való átalakítás.

Miért éppen LPG?

A közelmúltban láttuk, hogy az energiaválság hatására elszállt a gáz ára. Ettől még a CNG-s hajtás viszonylag népszerű maradt, azonban a CNG melléktermékeként keletkezik LPG is, emiatt kínálati piac alakult ki az LPG esetében – sokkal kevesebb LPG-s jármű fut az utakon, mint amennyit el tudnának látni a szolgáltatók. Ennek megfelelően az LPG jóval olcsóbb, mint a gázolaj vagy a benzin (a cikk írásakor, november 30-i állapot szerint 318 forint az LPG literjének átlagára, a 95-ös benzin ugyanekkor átlagosan 571, a gázolaj 607 forintba kerül, míg a CNG átlagára 781 forint).

Mivel a tankolásból eredő különbség miatt éri meg az átalakítás, így minél nagyobb futásteljesítmény esetén ajánlatos a Hun-Motor Kft. szolgáltatását igénybe venni. Aki sokat használja teherautóit, az sokat spórolhat így, ráadásul a beruházást akkor javasolt elvégezni, amikor a dízelmotorra egyébként is költeni kellene a további üzemeltetés érdekében.

Lesz rá kereslet

Tóth Ferenc évi két-háromezer átalakítással számol, ezek egy jelentősebb részét az LPG Kamion Motor Zrt. partnerei végeznék el, maga az anyacég százas nagyságrendű átalakításra képes. A cég referenciával rendelkezik MAN és Mercedes motorok átalakítására, de más gyártók hajtásait is át tudja alakítani. A dízel/LPG átalakítás innovációs fejlesztést a Nemzeti Innovációs Ügynökség validálta és mentorálja.

A magánszektor mellett az állami szolgáltatóktól is vár megrendeléseket Tóth Ferenc és cége, ehhez természetesen megfelelő pályázatokra is szükség lesz. A vállalat akár a Volánbusz meglehetősen költségesen üzemeltethető, ám utasszempontból korszerű CNG-s buszait is át tudja alakítani, sőt, felmerülhet a BKV egyes buszainak átalakítása is.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink