Trend Lezárult a halálos balesetet okozó önvezető Uber ügye

Lezárult a halálos balesetet okozó önvezető Uber ügye

autopro.hu/V.M. | 2023.07.31 11:17

Lezárult a halálos balesetet okozó önvezető Uber ügye

Fotó: Uber

Bűnösnek vallotta magát Rafaela Vasquez, aki 2018-ban azon Uber önvezető autó biztonsági sofőrjeként dolgozott, amelyik halálra gázolt egy úton átkelő gyalogost. A vallomással egy több éve húzódó ügy zárult le.

Hirdetés

A Vasquez által felügyelt önvezető Volvo XC90 2018 márciusában az Arizona állambeli Tempe városában gázolta halálra Elaine Herzberget, aki a szerencsétlenség éjjelén egy többsávos úton próbálta áttolni kerékpárját. Az eset nagy médiavisszhangot váltott ki, mivel az első alkalom volt, hogy önvezető jármű halálos kimenetelű baleset okozója volt.

Vasquez ellen a vád 2020-ban gondatlanságból elkövetett emberölés volt, amit akkor visszautasított. A három év próbaidőt maga után vonó mostani beismerő vallomása előtt a vádat a kevésbé súlyosnak számító gondatlanságra változtatta az ügyészség.

Eltérő vélemények

A balesetet követő rendőrségi nyomozás még 2019-ben arra jutott, hogy az Uber, mely mára megvált önvezetőtechnológiai üzletágától, nem vonható felelősségre a történtekért. Más volt azonban a helyzet a jármű volánja mögött ülő Vasquezzel, aki a rendőrség szerint tekintetét nem tartotta az úton a baleset idején.

A rendőrségi nyomozás megállapításai szerint a tragédia „teljes mértékben elkerülhető” lett volna, Vasquez pedig mobiltelefonján a The Voice TV-műsort nézte annak pillanatában.

A Reuters felidézi, hogy az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanácsa (NTSB) szerint ugyanakkor nem csak Vasquez, hanem az Uber is felelős a balesetért, mivel az XC90 önvezető szoftvere nem azonosította gyalogosként az úton átkelő Herzberget, továbbá a mérnökök nem vették figyelembe annak lehetőségét, hogy a járművet felügyelő sofőr túlzottan is megbízhat az önvezető rendszer képességeiben.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink