Trend Lehagyják automatizálásban a traktorok az autókat

Lehagyják automatizálásban a traktorok az autókat

autopro.hu/V.M. | 2023.06.15 16:23

Lehagyják automatizálásban a traktorok az autókat

Fotó: CNH Industrial Newsroom

Ha járművek önirányításáról van szó, akkor legtöbbször az autókra, robotaxikra, esetleg önvezető kamionokra gondolunk. Valójában azonban a koncepció sokkal gyorsabban látszik teret nyerni a mezőgazdaságban, ahol óriási mennyiségű élelmiszer kárba menetelét akadályozhatja meg.

Hirdetés

A World Wildlife Fund (WWF) környezetvédelmi szervezet becslése szerint évente 1,2 milliárd tonna termés vész kárba még azelőtt, hogy elhagyná a gazdaságokat – ez a teljes megtermelt mennyiség 15,3 százaléka. Ez a 370 milliárd dollárnyi veszteség azonban nem tartalmazza a munkaerőhiány miatt be nem takarított mennyiséget, vagyis a valós veszteség még nagyobb.

A termésveszteség számos okra vezethető vissza, például a piaci viszonyokra, rossz technológiákra és gyakorlatokra, kártevőkre, természeti katasztrófákra vagy éppen munkaerőhiányra. A veszteség csökkentése nem csupán biztosabbá tenné az élelmezést, de az árakat is csökkenthetné, így hát a termésveszteség redukálásának igénye az egyik hajtóereje az önvezetési megoldások mezőgazdasági alkalmazásának.

Nem csak a kárba ment termésről van szó

Bár a sajtó a közutakon mozgó járművek automatizálására fókuszál, valójában azonban a folyamat gyorsabban fog zajlani a mezőgazdaságban, ahol méghozzá nagyobb előnnyel is jár a technológia. A mezőgazdaság gyorsan növekvő munkaerőhiánnyal küzd, amit jól mutat, hogy az USA-ban az idényi mezőgazdasági munkahelyek száma 2005-ban még csak 48 ezer volt, 2022-ben azonban már elérte a 371 ezret, ami több mint hétszeres növekedés.

Az autonómia növeli a termelékenységet, ezzel a munkaerőhiányra és a termésveszteségre is megoldást kínálva. A dolgozók például a termések kézi betakarítására koncentrálhatnak, míg a termény szállítását teljes egészében a gép végezheti.

Az előbbi előnyökön kívül ugyancsak az önvezetés gyorsabb térhódítását eredményezi a könnyebb megvalósíthatóság. A földeken sokkal kisebb sebességgel mozognak a járművek és a környezet is egyszerűbb, nincsenek járdák, kerékpárosok és a sokkal kevesebb a jármű.

Az átlagos autóvásárlónak az autonóm vezetés – legalábbis egyelőre – nem egy elvárt vagy különösebben vágyott lehetőség. Ellenben a mezőgazdaságban nagyon is keresik a gazdák a termelékenység javításának lehetőségét, amit az automatizálás kínál. Ezenfelül a szabályozási környezet is támogatólag hat az autonómia gyorsabb fejlődésére: már léteznek bizonyos sztenderdek és a tendencia az egységes szabályok felé mutat, míg a közutak esetében országról-országra, városról-városra eltérő szabályokkal kell számolni.

Előnyök sora

Jelenleg a mezőgazdasági gépek esetében a legtöbb fejlesztés a 3-as szintű autonómiára irányul, ennél a megfelelő viszonyok mellett a gép önállóan képes elvégezni a legtöbb vezetési feladatot. A közeljövőben számos Level 3-as autonómiájú gép jelenhet meg, és 2027-re az automatizált gépek egy széles kínálatából választhatnak majd a gazdák.

Az autonómia nem csak nagyobb hatékonyságot és kisebb termésveszteséget tesz lehetővé, hanem a biztonságot is növeli. Például, ha egy állat vagy ember téved a gép útjába, az figyelmeztetheti a vezetőjét, vagy automatikusan megállhat, esetleg kikerülőmanőverbe kezdhet.

További előny a pontosság. Automatizálható és hatékonyabbá tehető például az ültetés vagy a permetezés. Ezenkívül a szűk helyeken, például vetéssorok között a gépek pontosabban navigálhatnak, elkerülve a károkozást. A műveletek pontos megismételhetősége szintén egy plusz pont az automatizált megoldások javára.

Opcióból alapelvárás

Az autonómia potenciálja tehát hatalmas a mezőgazdaságban, nem is csoda, hogy a szektor egyre több vállalata fektet a technológiába. A nagy OEM-ek itt egyértelműen előnyben vannak, azonban a kisebbek sem veszítették el a versenyt már annak kezdetén, ugyanis beszállítókkal együttműködve hozzáférhetnek a fejlesztéshez kellő tudáshoz.

A SAE International cikke szerint a gyártóknak nagyon is megéri beruházni a technológiába, ugyanis versenyelőnyre tehetnek szert, a nem is túl távoli jövőben pedig az autonómia opcióból alapvető követelménnyé fog válni a mezőgazdaságban, biztonságosabbá és hatékonyabbá téve azt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink