Trend Autonóm elektromos traktort leplezett le a CNH

Autonóm elektromos traktort leplezett le a CNH

autopro.hu/V.M. | 2022.12.26 04:17

Autonóm elektromos traktort leplezett le a CNH

Fotó: CNH Industrial Newsroom

A mezőgazdasági gépeket gyártó CNH Industrial nemrég tartotta meg első Tech Day eseményét, melyen több újítását is bemutatta. Ezek egyike egy tisztán elektromos, autonóm képességekkel rendelkező traktor volt.

Hirdetés

A T4 Electric Power traktort a CNH a világ legelső olyan könnyű kategóriájú traktorjaként mutatta be, mely akkumulátoros elektromos és rendelkezik az autonóm üzemet lehetővé tevő technológiákkal is.

Az Arizona államban tartott bemutatón a vállalat több részletet is megosztott a 2023 végén gyártásba kerülő járműről. Elektromos motorja 75 lóerő állandó teljesítménnyel és 120 lóerő csúcsteljesítménnyel rendelkezik. Maximális nyomatéka 440 newtonméter, és legfeljebb 40 kilométer/órás sebességgel képes mozgatni a járművet. Ezen értékekkel nem lóg ki a belső égésű motoros riválisok sorából.

A 95 kilowattórás akkumulátorral a CNH szerint egy teljes munkanap végig vihető közbenső töltés nélkül, hála annak, hogy álló helyzetben lényegében nincs energiafogyasztás, szemben a tradicionális hajtással.

Sok előnnyel jár a villanyhajtás

A T4 Electric más elektromos járművekhez hasonlóan képes más elektromos eszközöket táplálni az akkumulátorban tárolt energiával. Ez hasznos segítőtárssá teszi például fúrást vagy hegesztést igénylő feladatok esetén.

A dízelmotor hiánya azt is jelenti, hogy az üzemelés 90 százalékkal kevesebb hangkibocsátással jár. Ennek köszönhetően állatok közelében, épületeken belül, vagy akár a zajszint-korlátozás alatt lévő területeken is használható. Az elektromos hajtás továbbá azzal az előnnyel is jár, hogy sem a mérnököknek, sem a kezelőnek nem kell a motor vibrációjával megküzdenie.

A CNH szerint a zajszinthez hasonlóan a fenntartási költségek is 90 százalékkal csökkenthetőek a T4 Electric-kel, nagyrészt a gázolaj árának és bizonyos karbantartási műveleteknek a megspórolásával.

Csoportos munka távvezérléssel

Minden előnye ellenére a T4 Electric-et nem az elektromos hajtás, hanem az autonóm képességek teszik különlegessé. Egyszerre akár hat traktor is vezérelhető az Android vagy iOS operációs rendszerrel ellátott telefonokra telepíthető applikáción keresztül. Ekkor a hálózatba kapcsolt gépek automatikusan csak a saját, nekik kijelölt területükön dolgoznak.

Kamerák és szenzorok segítségével a traktor 360 fokban képes követni környezetét, elkerülve a tárgyakkal, állatokkal vagy emberekkel összeütközést.

Parag Garg, a CNH digitális termékekért felelős vezetője elmondta: „A célunk, hogy a berendezéseinkben lévő technológiát olyan okossá tegyük, hogy az ügyfél a gazdaságra koncentrálhasson, és ránk hagyhassa a többivel foglalkozást.”

Új fejlesztőközpont

A SAE International beszámolója szerint a CNH egy új technológiai központ megnyitását is bejelentette a Tech Day alkalmával. A Michigan államban felépült létesítményben főként elektrifikációra irányuló fejlesztések fognak folyni.

A helyválasztás nem véletlen, hiszen Michigan a mai napig fontos szerepet tölt be az amerikai járműiparban. „Az új központtal hozzáférhetünk tehetségek egy egyedi csoportjához, mely át fogja formálni a mezőgazdaság képét” – mondta Kevin Barr, a CNH emberi erőforrásokért felelős vezetője.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink