Trend Kínának szivárogtatott a letartóztatott Google-mérnök

Kínának szivárogtatott a letartóztatott Google-mérnök

autopro.hu/D.Á. | 2024.03.17 16:22

Kínának szivárogtatott a letartóztatott Google-mérnök

Fotó: Pixabay

Linwei Dinget négyrendbeli ipari titkok ellopásával vádolják, amiért saját felhasználói fiókjába mentett át bizalmas információkat a Google-nél – közölte az Egyesült Államok igazságügy-minisztere, Merrick Garland. A 38 éves kínai szoftverfejlesztőt már le is tartóztatták, a vád szerint titokban két kínai vállalatnak dolgozott.

Hirdetés

Ding pár napja került őrizetbe a kaliforniai Newark-ban. A volt Google-mérnök állítólag titkos információkat töltött le saját fiókjába a Google hálózatáról, és azokat mesterséges intelligenciával foglalkozó kínai cégek részére adta tovább. Garland elmondta, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma nem fogja tolerálni a mester intelligencia és egyéb, fejlett technológiák ellopását, hiszen az nemzetbiztonsági kockázattal járhat.

Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint Ding letartóztatása rámutat, milyen messze ér a Kínai Népköztársaság keze cégeken keresztül, amikor az amerikai innováció ellopásáról van szó. Ő is megjegyezte, az ipari titkok és innovatív technológiák ellopása amerikai cégektől munkahelyekbe kerülhet és lesújtó gazdasági és nemzetbiztonsági következményekkel járhat.

Csúcstechnológia forog kockán

A vádirat szerint Ding 2019-től volt a Google alkalmazottja, és a cég szuperszámítógépes adatközpontjaiban használt szoftver fejlesztésében vett részt. Állítólag 2022 és 2023 májusa között töltött fel bizalmas információkat saját felhőjébe. A lopott fájlok olyan hardveres infrastruktúrához és szoftveres platformhoz kapcsolódtak, amelyek lehetővé tették, hogy a Google szuperszámítógépes adatközpontjai nagy, mesterséges intelligenciát használó modelleket tanítsanak gépi tanulás útján.

2022 júniusában Dinget megkörnyékezte az akkor még a növekedése elején járó Beijing Rongshu Lianzhi Technology Co vállalat vezérigazgatója, és technológiai igazgatói pozíciót ajánlott neki 14.800 dolláros havi fizetéssel. Nem sokkal 2023 májusa előtt Ding megalapította saját, kínai illetőségű cégét, a Shanghai Zhisuan Technology Co-t, amelynek élére saját magát nevezte ki. Ding a Google-t egyik érdekeltségéről sem tájékoztatta. Miután a volt mérnök felmondott a Google-nél, a vállalat megnézte a hálózathasználati előzményeit, és meg nem engedett feltöltéseket talált 2022 és 2023 májusa között.

Rossz kilátások a szivárogtató számára

A Google egyik szóvivője, Jose Castaneda elmondta, belső nyomozásuk után kiderült, hogy számos dokumentumot ellopott a volt alkalmazottjuk, ezért gyorsan értesítették a hatóságokat. Castaneda természetesen köszönetet mondott az FBI-nak, és kijelentette, a későbbiekben is szoros lesz az együttműködésük. Ha elítélik, Ding maximum 10 év börtönbüntetést és összesen egymillió dolláros pénzbírságot kaphat – írta meg a The Guardian.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink