Trend Kibocsátásmentes teherautókra állna át az USA

Kibocsátásmentes teherautókra állna át az USA

autopro.hu/V.M. | 2022.11.21 06:17

Kibocsátásmentes teherautókra állna át az USA

Fotó: Navistar Image Gallery

Az Egyesült Államok csatlakozott azon országokhoz, melyek amellett kötelezték el magukat, hogy 2040-től kizárólag kibocsátásmentes közepes és nehéz tehergépjárműveket és egyéb haszonjárműveket gyártsanak, illetve értékesítsenek területükön.

Hirdetés

Az amerikai energiaügyi miniszter által a COP27 klímaügyi konferencián aláírt egyetértési nyilatkozat 2030-as közbenső célt is tartalmaz. Akkorra az USA-ban és a többi aláíró országban az említett kategóriába tartozó haszonjárművek eladásainak 30 százalékát kell, hogy zéró emissziós modellek alkossák.

„Óceánokon és határokon átívelő együttműködésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a tiszta energiával kapcsolatos céljainkat” – mondta el Jennifer Granholm, amerikai energiaügyi miniszter.

A még augusztusban törvénybe iktatott 430 milliárd dollár értékű amerikai klímacsomag az elektromos haszonjárművek vásárlását adókedvezményekkel támogatja. Könnyű és közepes teherbírású járművek után 7500 dollár adójóváírás jár, míg nehéz tehergépjárművekre 40 ezer dollár vehető igénybe.

Granholm szerint ezek a támogatások „segíteni fogják a technológiai innovációt, csökkentik a járművek költségeit, továbbá mérséklik a közlekedésből származó kibocsátásokat.”

Kötelezettség nélkül

A most aláírt nem kötelező érvényű megállapodás nem kötelezi az amerikai szövetségi hatóságokat bármiféle új károsanyag-kibocsátással kapcsolatos szabályok bevezetésére.

A megállapodást korábban már aláírta 16 másik ország, illetve hatvannál is több önkormányzat, gyártó, pénzügyi intézet és más szereplő fejezte ki támogatását – idézi fel cikkében a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink