Trend Ismét dolgozóktól vált meg a Waymo

Ismét dolgozóktól vált meg a Waymo

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.03.03 09:19

Ismét dolgozóktól vált meg a Waymo

Fotó: Waymo Press

A Waymo, az Alphabet önvezetőautó-technológiai részlege újabb 137 alkalmazottat bocsátott el. A leépítések második idei körével immáron a munkaereje nyolc százalékát számolta fel a vállalat.

Hirdetés

A kereskedelmi siker érdekében a Waymo mérnöki pozíciókat szüntetett meg – derül ki a cég közleményéből. A vállalat idén eddig összesen 209 munkahelyet épített le.

A Waymo csak egyike azon autóipari és technológiai cégeknek, melyek az utóbbi időben sokakat érintő elbocsátásokról döntöttek. A cégek között van a Rivian, a General Motors és a Facebook-üzemeltető Meta is.

Az autóipari cégeknek a teljesen autonóm járművek kifejlesztése a vártnál nehezebbnek és drágábbnak bizonyul, a robotaxik nyereséggel üzemeltetésére pedig valószínűleg még éveket kell várni.

Befektetés a jövőbe, de milyen áron?

A befektetőket és az iparág szakértőit aggasztja, hogy rövid idő alatt oly sok milliárd dollárt öltek és ölnek az önvezető technológia forgalomba bocsátásába. A General Motors 2022-ben közel kétmilliárd dollárt fektetett a Cruise nevű önvezető autós cégébe, idén pedig magasabb kiadásokra számít.

A TCI Fund Management befektetőtársaság szerint a Waymo, amelybe minden kísérleti projektje közül a legtöbb pénzt tette az Alphabet, még nem volt képes olyan eredményt felmutatni, ami indokolná az eddigi befektetéseket.

Az Alphabet tizenkétezer munkahelyet készül megszüntetni. A leépítés a kísérleti projektekben alkalmazottak nagy részét érinti. Az Alphabet egészségtudományi egysége, a Verily Life Sciences januárban több mint kétszáz fő, a dolgozók 15 százalékának elbocsátásáról számolt be – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink