Trend Ismét autonóm autós projektben vesz részt a Nissan

Ismét autonóm autós projektben vesz részt a Nissan

autopro.hu/V.M. | 2020.10.13 10:17

Ismét autonóm autós projektben vesz részt a Nissan

A Servcity programjában alkalmazandó Nissan Leaf | Fotó: Nissan News

A Nissan részvételével egy új program indult Nagy-Britanniában a kormány és az autóipar együttműködésével az autonóm járművek elterjedésének támogatását célzandó.

A Servcity nevezetű projekt tagjai között szerepel a Nissan, a magán- és közszféra együttműködését segítő Connected Places Catapult, valamint a Nottingham Trent University is. A cél az önvezető négykerekűek terjedését akadályozó tényezők lebontása szimulációkkal és valós körülmények között zajló tesztekkel.

Az iparág és a kormány által együttesen finanszírozott projekt két és fél éven át fog futni a technológiára, az emberekre, illetve a piaci adaptáció szélesítésére koncentrálva.

A technológiai területen belül a Servcity tagjai azt fogják megvizsgálni, hogy az autonóm járművek hogyan közlekedhetnek biztonságosan sűrűn beépített területeken, valamint hogy milyen szerep hárul az infrastruktúrára. Az emberek tekintetében a fókusz az elfogadottság növelésének lehetőségein, illetve az autók felhasználóbarátá tételén van. Az utolsó csapásvonal az olyan területek felderítéséről szól, ahol nagy igény van az autonóm rendszerek iránt, továbbá azt is meg akarják határozni, hogy ezeken milyen lépésekkel növelhetnék az önvezető gépkocsik piaci penetrációját.

Már nem zöldfülű a Nissan

A program során egy autonómmá alakított Nissan Leaf elektromos autót fognak használni, amit már sikerrel alkalmaztak kettő előző idén véget ért projekt, a Human Drive és a Grand Drive esetében.

A februárban végéhez ért Human Drive középpontjában a vidéki közlekedés, a körforgalmak és a felfestés nélküli sávok álltak. A Grand Drive során az autonóm járművek hosszú utakra alkalmasságát vizsgálták meg. A Leaf akkor egy 230 mérföldes, vagyis mintegy 370 kilométeres utat tett meg a Nissan Londontól északra található, cranfieldi műszaki központjától a vállalat észak-angliai Suderlandben lévő gyáráig – olvasható az Autocar cikkében.

Kiemelt Partnereink