Trend Így válik zöldebbé a bőrgyártás

Így válik zöldebbé a bőrgyártás

autopro.hu/V.M. | 2021.11.20 12:22

Így válik zöldebbé a bőrgyártás

Fotó: Facebook/Bridge of Weir Leather

A bőrt régóta az autók belsőjének luxust megtestesítő anyagának tekintik. Mostanra az autógyártás sok más részéhez hasonlóan a bőrgyártást is elérte a fenntarthatósági hullám, vagyis a környezet- és klímaterhelés csökkentésének igénye, egy brit cég pedig mindenki előtt jár a zöldítésben.

Hirdetés

A fenntarthatóság szempontjából vizsgálva a bőr előnnyel indul más modern autóipari anyagokkal összevetve, mivel alapanyaga, a tehénbőr az élelmiszeripar mellékterméke, ami a bőrborítások hiányában a szemétbe kerülne. Ehhez még hozzájön, hogy bio eredetű és megújuló is.

Ennek ellenére a bőrgyártásban is megjelent az igény arra, hogy csökkentsék a folyamatok környezetterhelését. Ebben élen jár a skóciai Bridge of Weir, ami marhabőrönként 1,1 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával állítása szerint a világ legkisebb karbonlábnyommal rendelkező bőrét gyártja.

A nem mellesleg az Egyesült Királyság egyetlen bőrgyártójának számító vállalat visszakövethető ír és brit forrásokból szerzi be a feldolgozandó bőrt. Rendszerint a feldolgozásra beérkező bőröket először biociddal kezelik a baktériumok elpusztítása céljából, ám a brit cég a természetes probiotikumok formájában egy alternatív módszert dolgozott ki. Így ahelyett, hogy azonnal megölnék a baktériumokat, azokat először a táplálékforrást jelentő probiotikumhoz vonzzák, majd a további folyamatok eredményeként pusztítják el őket.

Száműzik a veszélyes kemikáliákat

Következő lépésként cserzéssel növelik a bőr tartósságát. A folyamat során a kollagén protein szálak között erős kapcsolat alakul ki.

Az eljárást gyakran króm sókkal végzik, ezek alkalmazásának azonban a kémiai anyagok vizsgálatával és engedélyezésével foglalkozó brit hivatal véget akar vetni. Az Autocar cikke szerint a Bridge of Weir erre reagálva egy aldehiden alapuló eljárást dolgozott ki, azonban mivel az aldehid is a hivatal célkeresztjébe került, a vállalat alternatív eljárások során dolgozik jelenleg. Ennek egy előnye, hogy a krómtól mentes cserzés a bőr zsugorodását kedvező módon befolyásolja.

A bőr megmunkálásának végső szakaszában a bőrt rendszerint egy nagyon vékony poliuretán réteggel vonják be. A Bridge of Weir azon is dolgozik, hogy természetes alapú poliuretánnal váltsa ki a fosszilis alapút.

A cég más területeken is fenntarthatóbb eljárásokat vezetett be. Például a gyártás során keletkező hulladékot gázosítják, hogy gőzt állítsanak elő, amit víz melegítésére és épületek fűtésére használhatnak. A folyamat melléktermékeként olaj keletkezik – ebből faggyút készítenek, amivel pedig az üzemet árammal ellátó generátorokat táplálhatják.

Van, aki mást keres a bőr helyett

A bőr hosszú autóipari alkalmazásra tekint vissza, és még valószínűleg nagyon sokáig a magasabb árkategóriájú autók része fog maradni. Környezetvédelmi jellemzői a műanyagénál kedvezőbbek, ennek ellenére van törekvés a helyettesítésére. A Volkswagen például cellulózon és gombákon alapuló új anyagokkal kísérletezik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink