Trend Így reformálja meg az MI a járműipart

Így reformálja meg az MI a járműipart

autopro.hu/Sz.K. | 2023.11.25 16:19

Így reformálja meg az MI a járműipart

Fotó: instagram/inside_ericsson

Az önvezető autók intelligens technológiával vannak felszerelve, amelyek képesek önállóan navigálni és valós idejű döntéseket hozni az utakon. A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása az önvezető autókban biztonságosabb és hatékonyabb közlekedési módokat biztosít, ami végső soron csökkentheti az emberi hibákból eredő halálos balesetek számát.

Hirdetés

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal és a Google tanulmánya szerint a közúti balesetek mintegy 93 százalékát emberi hiba okozza. Az önvezető autókban alkalmazott mesterséges intelligencia érzékelőket és algoritmusokat alkalmaz. Ez magában foglalja az akadályok és a közlekedési jelzések ismeretét, valamint a pillanatnyi döntések meghozatalát a kellemes és biztonságos utazás érdekében. A tanulási és alkalmazkodási képességük az, ami alkalmassá teszi őket az összetett utak kezelésében.

Az autonóm vezetés fejlődése biztonságosabb és környezetbarátabb közlekedési rendszereket eredményezett. A vezető nélküli autók 2035-2040-re valószínűleg a piac jelentős részét, mintegy negyedét fogják kitenni az MI-technológia fejlődésének köszönhetően. Emellett 2030-ra a Statista szerint a globális autóipari MI-piac értéke eléri a 74,5 milliárd dollárt. Ez a szám azt jelzi, hogy az MI technológia felhasználása az autóiparban a biztonságosabb, fenntarthatóbb és kényelmesebb közlekedést fog eredményezni.

Az MI szerepe az önvezető autókban

A mesterséges intelligencia már most hihetetlenül átalakította az autóipart. A járművek a gépi tanulási algoritmusok segítségével alkalmazkodni tudnak a változó útviszonyokhoz és a változó közlekedési forgatókönyvekhez, így biztonságosabbá, kényelmesebbé és produktívabbá válik a vezetés.

A mesterséges intelligencia az elektromos és hibrid autók fejlődésében is döntő szerepet játszott, lehetővé téve a gyártók számára, hogy a leghatékonyabb működés és a minimális energiafogyasztás érdekében maximalizálják a terveket.

Intelligens képességek

Prediktív modellezés

Az önvezető autók a mesterséges intelligencia segítségével képesek megjósolni a gyalogosok és más járművek viselkedését. A jármű rendelkezik prediktív modellezési és elemzési képességgel, hogy előre láthassa az ilyen problémákat, és megelőzze azok bekövetkeztét.

Érzékelés és észlelés

Az önvezető autók számos érzékelőre - többek között lidarra, kamerákra, ultrahangos érzékelőkre és radarokra - támaszkodnak, hogy részletes információkat kapjanak a környezetükről. A mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével elemzi ezeket az adatokat, hogy részletes környezeti térképeket hozzanak létre, amik segítségével megalapozott döntéseket hozhat.

Természetes nyelvi feldolgozás

Egyes önvezető autók hangfelismerést használnak az utasokkal való interakció érdekében. A mesterséges intelligenciától függ, hogy megértse és válaszokat adjon a szóbeli parancsokra, a térképek és a releváns objektumok, például a gyalogosok, más járművek, közlekedési lámpák és közúti jelzések felismerésére.

Döntéshozatal

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a helyszíni döntések meghozatalát valós idejű érzékelőadatok alapján. Például amikor egy önvezető autó érzékeli, hogy egy gyalogos keresztezi az utat, a mesterséges intelligencia segít eldönteni a legjobb választ, például a lassítást vagy a megállást.

Ahogy az önvezető autók egyre fejlődnek, egyre kifinomultabbá válnak a bonyolult valós helyzetek megértésében, az azokhoz való alkalmazkodásban és az azokban való navigálásban, és ez rávilágít a mesterséges intelligenciában rejlő átalakító potenciálra az autóiparban.

Felügyelt tanulás

A felügyelt és nem felügyelt algoritmusok alkalmazása az autóipari mesterséges intelligencia esetében egyaránt kulcsfontosságú az autonóm autók létrehozásában.

A gépi tanulás egyik fontos paradigmája az úgynevezett felügyelt tanulás. Ezekben egy modellt címkézett adathalmazok segítségével képeznek ki. Az önvezető autók kontextusában a felügyelt tanulás kulcsfontosságú az olyan feladatokban, mint a tárgyfelismerés, a modellezés és a viselkedés előrejelzése. A felügyelt tanulásban a következő megközelítések léteznek:

Tárgyfelismerés

A felügyelt tanulási technikák alkalmazásával az önvezető autós rendszerek kiterjedt képzésen vesznek részt annak érdekében, hogy az érzékszervi adatokból kompetens módon azonosítsák és megkülönböztessék a különböző fontos elemeket. Ez magában foglalja a gyalogosok, járművek, közlekedési lámpák és közúti jelzések megfelelő azonosítását, amelyek segítenek a megalapozott döntések meghozatalában.

Modellezés

A felügyelt tanulási technikák lehetővé teszik olyan összetett modellek létrehozását, amelyek képesek megjósolni bizonyos események vagy esetek valószínűségét a forgalmi környezetben. A kifinomult adatelemzési és mintafelismerési modellek pontosan megjósolhatják a kritikus eseményeket, például a gyalogos átkelésének valószínűségét egy adott helyen vagy más járművek hirtelen sávváltásának esélyét.

Viselkedés-előrejelzés

A felügyelt tanulás másik fontos alkalmazása az autonóm járművek esetében a viselkedés előrejelzése. A teljes képzési adatok elsajátításával és kifinomult tanulási algoritmusok alkalmazásával ezek a rendszerek képesek előrejelezni, sőt megjósolni más úthasználók viselkedését. Ez a proaktív megközelítés lehetővé teszi az önvezető autó számára, hogy hatékonyabban és rugalmasabban kezelje a kihívásokat.

Nem felügyelt tanulás

A felügyelt tanulási megközelítéssel ellentétben a felügyelet nélküli tanulás olyan keretrendszerben működik, amely megkönnyíti a minták és kapcsolatok azonosítását és értelmezését. Az önvezető autók a tanulásnak ezt a formáját számos funkcióban használják.

Anomália-észlelés

Az önvezető autók a felügyelet nélküli tanulási technikák segítségével képesek felismerni az őket körülvevő rendellenes és váratlan eseményeket, és azokra reagálni. Az ilyen rendszerek a kifinomult adatfeldolgozási és elemzési képességeik kihasználásával nagyon hatékonnyá váltak. Gyorsan felismerik a váratlan eseményeket, például az úttesten váratlanul átkelő gyalogosokat és a hirtelen útvonalváltást végrehajtó járműveket, és képesek reagálni azokra.

Klaszterezés

A klaszterezés lehetővé teszi, hogy a felügyelet nélküli tanulási technikák értelmet adjanak a hasonló adatpontoknak, és a járműkörnyezetben koherens módon klaszterezzék őket. Ezek a rendszerek a jellemzőikben hasonló adatpontok klaszterezésével és kategorizálásával képesek megkülönböztetni a különböző vezetési körülményeket és forgatókönyveket. Ez segít a bonyolult vezetési helyzetek szisztematikus megértésében és megfejtésében, javítva az önvezető autó döntéshozatali és reagálási képességeit.

Jellemzők kinyerése

A felügyelet nélküli tanulási technikák kulcsszerepet játszanak az önvezető autók által gyűjtött érzékszervi adatok legjelentősebb elemeinek kinyerésében és azonosításában. Ezek a rendszerek különböző adatpontok elemzésével képesek a vezetési rendszer kulcsfontosságú jellemzőinek kiemelésére, így teljes képet adnak a környező területekről. Ez alapvető fontosságú a lidar pontfelhőkben lévő fontos objektumélek megtalálásában és elemzésében, valamint a kulcsfontosságú képi jellemzők kinyerésében az önvezető autó általános érzékelésének és értelmezésének javítása érdekében.

MI az önvezető autókban

Felhasználási esetek

A mesterséges intelligencia számtalan felhasználási lehetősége az önvezető autókban szemléletesen mutatja be annak átalakító erejét az autóipar forradalmasításában, valamint a biztonság és a működési hatékonyság növelésében.

Szenzoradatok feldolgozása

A központi járműszámítógép valós időben gyűjti az adatokat egy sor érzékelőtől, amelyek tájékoztatják a járművet a forgalomról, az útról és az esetleges akadályokról. Ezeket az adatfolyamokat intelligens algoritmusok, például mesterséges neurális hálózatok (ANN) intelligens módon értelmezik, hogy felismerjék és azonosítsák a jármű előtt és körülötte lévő objektumokat. Az érzékelők számára dedikált hardver- és szoftvermodulokkal rendelkezik, és párhuzamos feldolgozásra képes, ami támogatja a hatékony döntéshozatalt.

Pályaoptimalizálás

Az útvonaltervezés elengedhetetlen a jármű pályájának maximalizálásához és a forgalomirányításhoz. Ez a dinamikus feladat több olyan komponenst foglal magában, amelyek intelligens mesterséges algoritmusok számára is elérhetőek. Az MI a korábbi vezetési tapasztalatokat felhasználva választja ki a legbiztonságosabb, legkényelmesebb és leggazdaságosabb utat A pontból B pontba.

Navigálás az útviszonyok között

A jármű megtervezi az utat, és mesterséges intelligencia-alapú algoritmusok segítségével kezeli a különböző útviszonyokat, beleértve a tárgyakat, gyalogosokat, kerékpárosokat és közlekedési lámpákat. Az emberhez hasonló viselkedést a tárgyfelismerő algoritmusok teszik lehetővé, de kihívásokkal szembesülnek az eltérő út- és időjárási viszonyok kezelése során.

Előrejelző karbantartás

Az egyik ígéretes megközelítés a prediktív karbantartás, amely a gépfelügyeletet és a prediktív modellezést használja az ilyen meghibásodások előrejelzésére. A mesterséges intelligencia képes a fedélzeti és a fedélzeten kívüli adatok bányászására a jövőbeli problémák előrejelzése és elkerülése érdekében, ami hatalmas idő- és pénzmegtakarítást jelent.

Biztosítási adatok elemzése

A járműadatnapló kritikus információkat nyújt a járművezető viselkedéséről, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a közlekedési balesetek kivizsgálása és a biztosítási igények benyújtása során. Ahogy a hangsúly az automatizált járművek felé tolódik, a felelősség központi kérdéssé válik, és a gyártók nagyobb felelősséget vállalnak. A repülésben használt fekete doboz adatokhoz hasonlóan a repülőgépek esetében is elengedhetetlen lesz az érzékelőadatok releváns pillanatfelvételeinek tárolása az eseményt követő elemzéshez, ami kritikus bizonyítékot szolgáltat a balesetek kivizsgálásához és a biztosítási igényekhez.

Az MI előnyei az önvezető autókban

A mesterséges intelligencia alkalmazása az önvezető autókban a nagyobb biztonság, a jobb működés és még sok más előny új korszakát hozta el.

Környezeti előnyök

Az önvezető járművek elektromos vagy hibrid motorjaival csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, ami hatalmas lépés a környezet megóvásában. A mesterséges intelligencia az energiatakarékos gyorsítás és az általános üzemanyag-megtakarítás révén hozzájárul a környezetvédelemhez.

Javított hozzáférhetőség

A beépített mesterséges intelligenciával rendelkező autók az automatikus parkolás és a hangutasítások révén a fogyatékkal élők vagy a mobilitási problémákkal küzdő emberek igényeit szolgálják. Ezt a hozzáférhetőséget példázza a Tesla „hívó” funkciója, amelynek segítségével az autó képes navigálni a szűk helyeken, és hívásra az utashoz jön. Ez elősegíti az autonómiát és a kényelmet azon személyek számára, akik nem tudnak önállóan vezetni.

Fokozott biztonság

Az olyan funkciók, mint az adaptív sebességtartó automatika, a sávelhagyásra figyelmeztető és a mesterséges intelligenciával integrált automatikus vészfékezés nagymértékben növelik az utasok biztonságát. Ez a fajta biztonsági funkció az önvezető autókban az MI egyik legfőbb előnye. Az autó érzékelők és kamerák segítségével képes felismerni az akadályokat és veszélyeket, és ezáltal megtenni a szükséges óvintézkedéseket, biztosítva a balesetek elkerülését.

Fokozott hatékonyság

Az önvezető autók tervezése során a mesterséges intelligencia gazdaságosabb útvonalakat alakít ki, és csökkenti az energiafelhasználást és az utazási időt. A mesterséges intelligencia a forgalmi adatok és az útviszonyok valós idejű megfigyelését használja a járművek hatékonyabb irányításához.

Forgalomcsökkentés

Az önvezető autók az MI-nek köszönhetően kommunikálnak egymással és megosztják egymással a valós idejű forgalmi adatokat. Ez minimalizálja a forgalmi dugókat, és biztosítja, hogy a forgalom egyenletesen oszlik el a különböző utakon, így biztonságosabbá és hatékonyabbá téve útjainkat.

Az MI jövője az önvezető autókban

A mesterséges intelligencia a közeljövőben nagy hatással lesz az autóiparra. Több autonóm járműre, fejlett biztonsági funkciókra és személyre szabott funkciólehetőségekre számíthatunk. Az MI integrálása számos előnnyel jár majd, mint például a mobilitási megoldások javítása, a működési hatékonyság növelése, költségmegtakarítás, intelligens közlekedési rendszerek bevezetése és a teljes jelenlegi közlekedési ökoszisztéma átalakítása.

Az önvezető autók mesterséges intelligenciája újradefiniálta az autóipart, és megnyitotta az utat a közlekedés átalakító jövője előtt. Az autonóm vezetési technológia és az MI-algoritmusok fejlődése alapvető változást hoz a járműbiztonság, a hatékonyság és a felhasználói élmény terén. Az önvezető autókban rejlő mesterséges intelligencia lehetőségei végtelenek, folyamatos fejlődést és úttörő innovációkat ígérnek – írja az Appinventiv.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink