Trend Így oldja meg versenyautói szállítását a M1RA

Így oldja meg versenyautói szállítását a M1RA

autopro.hu | 2022.05.31 04:20

Így oldja meg versenyautói szállítását a M1RA

Fotó: M1RA

Akár kétezer kilométert is meg kell tennie a magyar M1RA csapat versenyautót szállító kamionjának az egyes versenyhelyszínekig. A #közlekedjbiztonságosan kampányt elindító Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. partnereként a M1RA bemutatta a versenypályákra való eljutás ritkán említett kihívásait.

Hirdetés

Egy versenycsapat pályán megtett kilométereit rengetegen követik figyelemmel, de legalább olyan fontosak az úgynevezett „láthatatlan” kilométerek, amelyeket a közutakon tesznek meg, hogy biztonságban eljussanak a bajnokságok adott fordulóinak helyszíneire.

A versenyhétvégéket szigorú és feszes időbeosztás jellemzi, ezért a pályán elért eredmények miatt is kulcsfontosságú, hogy a versenyautókat, eszközöket, szerszámokat szállító kamion biztonságban és a tervezett időben odaérjen a pályára.

A késés komoly következményekkel járhat, hiszen, ha emiatt például kimarad egy szabadedzés, az jelentősen visszavetheti a csapat eredményességét az adott hétvégén. Hogyan lehet megtervezni egy akár több ezer kilométeres utat?

Megérkezés időre és épségben

Az első és legfontosabb szabály, ami a biztonságos közlekedés alapja is egyben, hogy aki nem indul el időben, már el is késett – jelezte Iványi Balázs, aki a M1RA szerelőjeként gyakran a versenyautóval együtt utazik a kamionnal.

A távoli helyszínekre, például Ázsiába konténerben, hajóval juttatjuk el az autókat, de Európán belül jellemzően kamionnal szállítjuk őket – tette hozzá Balázs. Az eddigi leghosszabb utunk Barcelona volt, körülbelül kétezer megtett kilométerrel. Az általános hozzáállásunk az, hogy inkább érjünk oda órákkal korábban, mint egyetlen perccel is később. Az út pontos megtervezése nagyban függ a távtól, a sofőr tapasztalataitól és természetesen az érintett országok szabályaitól, hiszen van, ahol még mindig kapus autópályák vannak, és a matrica megvételéért sorba kell állni.

Fotó: M1RA

A M1RA alaposan megtervezi az útjait, ami a közúti közlekedés során is ajánlott az indulás előtt. Az idei szezon első fordulójában az ausztriai Salzburgringen versenyzett a csapat a Swift Cup Europe bajnokságban. A M1RA kecskeméti műhelyétől számított kb. hatszázkilométeres út a rövidebbek közé tartozik, de jól látszik, hogy a csapat itt sem bízott semmit a véletlenre.

Este hét órától lehetett bemenni a pályára, mi úgy terveztük, hogy legkésőbb ötre, azaz két órával korábban ott legyünk – árulta el Balázs. Végül négy után pár perccel már leparkolt a kamionunk a Salzburgring előtt.

Fontos a pihenés

Az út tervezésébe bele kell számítani a megállásokat is, amelynek a kamionsofőrök esetében szigorú szabályai vannak. Ha belegondolunk, hogy nekik ez a hivatásuk, négy és fél óránál többet mégsem vezethetnek egyhuzamban, akkor egy civil autósnak is fokozottan érdemes figyelnie a pihenésre út közben – jegyezte meg Balázs. – Ha valaki kimerültség miatt elalszik vagy rosszul lesz vezetés közben, annak súlyos következményei lehetnek.

Az ördög sosem alszik, és nem a táv hosszától függ, hogy mikor válik az út veszedelmessé. A M1RA kamionja kétszer kapott defektet, egyszer egy németországi versenyre szervezett úton, majd a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpálya felé tartva.

Defekt esetén meg kell kísérelni elgurulni az első biztonságosabb helyszínre, ami lehet akár egy pihenő is az autópályán – hívta fel a figyelmet Balázs. – Ha ez nem lehetséges, akkor mindent meg kell tenni a veszélyre való felhívás érdekében, használjuk az elakadásjelzőt és a háromszöget. Fontos ugyanakkor, hogy csak kellő körültekintéssel szálljunk ki az autóból, ilyenkor mindenképpen viseljük a láthatósági mellényt, és helyezkedjünk biztonságba, a korláton kívülre, amíg megérkezik a segítség.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink