Trend Így növelhetjük meg az akkumulátorok élettartamát

Így növelhetjük meg az akkumulátorok élettartamát

autopro.hu/V.M. | 2020.04.12 08:23

Így növelhetjük meg az akkumulátorok élettartamát

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai öt javaslatot tesz, melyek megfogadásával meghosszabbíthatjuk az elektromos járművek akkumulátorainak élettartamát, azaz lassíthatjuk az energiatárolási képesség, valamint az áramerősség csökkenését.

Hirdetés

A dél-koreai autógyártó azt kommunikálja, hogy az IONIQ Electric, IONIQ Plug-In és Kona Electric típusaiba épített lítium-ion akkumulátorok az autó teljes életidejére szólnak. A nem megfelelő használat és körülmények azonban egyik akkumulátornak sem tesznek jót. A Hyundai a lentebb is megtekinthető videójában megmutatta, hogy mit tehettünk az akkumulátorok egészségének megőrzéséért.

1. Ne hagyjuk túlzottan lemerülni

Ne engedjük, hogy a töltöttségi szint gyakran 20 százalék alá essen, tehát ha nem muszáj, ne használjuk ki az egy töltéssel elérhető teljes hatótávot.

2. Töltsünk gyakrabban

Gyakran töltsük fel az autónkat, például mindennap hazaérkezés után. Így elkerülhető, hogy túl sokáig maradjon lemerülve, és ezáltal csökkenjen a kapacitása.

3. Kerüljük a hosszú, erőteljes gyorsításokat

Az efféle igénybevétel nem csupán az energiatároló egység gyors kisüléséhez, hanem felmelegedéséhez is vezet.

4. Parkoljunk árnyékban

Ha hosszabb időre állunk meg, lehetőség szerint keressünk árnyékos parkolóhelyet, hogy elkerüljük az akkumulátor felmelegedését, és szerkezetének, valamint energiatároló képességének romlását.

Télen ezzel nem kell foglalkoznunk. Ilyenkor viszont azzal kímélhetjük az akkumulátort, hogy hálózati árammal melegítjük elő az autót.

5. Állítsunk be alacsonyabb maximális töltöttséget

Bizonyos Hyundai modellek lehetőséget adnak annak beállítására, hogy maximálisan meddig töltődjön fel az akkumulátor. Általánosságban elmondható, hogy az elektromos autókat célszerű maximum 80-90 százalékig feltölteni, amennyiben nincs szükség a teljes kapacitás kihasználására.

Összefoglalva tehát, kerüljük a szélsőségeket, és akkor nagyobb eséllyel kerülhetjük el az akkumulátorok idő előtti tönkremenetelét – állapítja meg az InsideEVs.

Kiemelt Partnereink