Trend Így alakítja át az MI a közlekedést

Így alakítja át az MI a közlekedést

autopro.hu/Sz.K. | 2023.09.16 12:23

Így alakítja át az MI a közlekedést

Fotó: Pixabay

A repülő autókról és a járműinnovációkról szóló futurisztikus elképzelésekkel az iparág készségesen elfogadta a mesterséges intelligencia átalakító potenciálját. Napjainkban a mesterséges intelligencia jelentős változásokat eredményez a közlekedési ágazatban, és az emberek és áruk mozgásának szinte minden aspektusát érinti. Az önvezető autóktól kezdve az utastérben elhelyezett megfigyelőrendszereken át az MI-alapú ügyfélélményig az MI a mobilitás új korszakát vezeti be. Íme néhány példa erre.

Hirdetés

A Cipia a mesterséges intelligencia és a gépi látás utastérbe történő integrálásával biztonságosabbá tette a vezetést. Vezetőfigyelő rendszerük különböző tényezőket, köztük a tekintetet, a szemmozgást, a fejpozíciót és a pislogás sebességét követi, hogy felmérje a vezető éberségét. Ha a járművezető álmosnak vagy szórakozottnak tűnik, a jármű figyelmeztetést adhat ki, vagy szünetet javasolhat. Az önvezető járművek is profitálnak ebből a technológiából, mivel segít eldönteni, hogy mikor kell átvenni az irányítást a vezetőtől, és mikor lehet biztonságosan visszaadni azt.

A Cipia emellett kifejlesztett egy mesterségesintelligencia-alapú foglaltságfigyelő rendszert, amely az egész autó utasterét figyeli. Ez a rendszer képes érzékelni a biztonsági öv használatát, és még a cigarettázó utasokat is azonosítja, így felbecsülhetetlen értékű az autonóm taxik számára. Mivel a Cipia technológiája nyolc autógyártó 40 autómodelljébe került beépítésre, és egyre csak terjed, egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt biztonsági funkciók egyre nagyobb teret nyernek az iparágban.

Harc a hamisított alkatrészek ellen

A hamisított autóalkatrészek kérdése jelentős probléma, amely évente milliárdokba kerül az amerikai autóiparnak. Az Alitheon a FeaturePrint optikai mesterségesintelligencia-alapú technológia bevezetésével proaktívan lépett fel a probléma ellen. Ez a technológia megvizsgálja a fizikai cikkek apró részleteit, és egyedi digitális ujjlenyomatokat hoz létre, hogy nyomon követhesse útjukat a gyártótól a járművezetőkig, biztosítva a hitelességet.

Az Alitheon és a hatóságok közötti partnerség hangsúlyozza a hamisított és szürkepiaci alkatrészek elleni küzdelem fontosságát. A növekvő e-kereskedelem és összekapcsolhatóság korában az optikai mesterséges intelligencia hatékony eszközként jelenik meg a közbiztonság és az autóipari alkatrészek integritásának védelmében.

A mobilitás forradalmasítása az inDrive segítségével

A kaliforniai Mountain View-ban működő inDrive egy globális mobilitási és városi szolgáltatási platform, amely szolgáltatások széles skáláját kínálja, többek között fuvarmegosztást, helyközi szállítást, áruszállítást, futárszolgálatokat és álláshirdetéseket. Az inDrive alkalmazást már több mint 175 milliószor töltötték le, és az olyan iparági óriások, mint a Lyft és az Uber versenytársaként pozícionálta magát, miközben egyedülálló peer-to-peer fizetési modelljével és közösségi felhatalmazási programjaival támogatja a helyi közösségeket.

Az inDrive szolgáltatásait 47 ország 614 városára terjesztette ki, és ezzel átformálja az emberek városi és azon túli közlekedését. A platformot a közösségi szerepvállalás hangsúlyozása különbözteti meg a gyorsan fejlődő piacon.

A biztonsági rendszerek megváltoztatása

A Netradyne az iparág vezető flottabiztonsági SaaS-szolgáltatója (szoftver, mint szolgáltatás), amely mesterséges intelligenciát és edge computing alapú szoftvereket alkalmaz a kereskedelmi flották biztonságának és a járművezetők tréningjének fokozására. Kiemelt termékük, a Driver-i fejlett, mesterséges intelligenciával működő HD biztonsági videokamerákat, flottateljesítmény-elemző és vezetőtudatossági eszközöket kínál.

A Driver-i 98 százalékos pontossággal elemzi a vezetési viselkedést, és a vezetőfülkén belüli oktatásra irányuló riasztásokat biztosít a kockázatos vezetési események megelőzése érdekében. Ez a valós idejű korrekciós rendszer pozitív pontszámokkal jutalmazza a járművezetőket a helyes vezetésért, így a flotta biztonságának adatvezérelt megközelítése valósul meg.

Új mérce az e-autók minőségbiztosításában

Ahogy az autonóm és elektromos járművek egyre inkább elterjednek, az alkatrészek minőségének biztosítása kulcsfontosságú. A ProEV, a nagyfeszültségű kábelek és alkatrészek gyártásában szerepet betöltő vállalat bemutatta a KonnectAi-t. Ez a mesterséges intelligenciára és gépi látásra alapuló rendszer fokozza a gyártás során végzett minőségellenőrzéseket, a hibamentességre és a 100 százalékos nyomon követhetőségre törekedve.

A ProEV technológiája még a beépítés előtt azonosítja és kijavítja a hibás alkatrészeket, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát. Emellett növeli a balesetek kivizsgálásának átláthatóságát is, pontosan meghatározva a balesetek okait. A gyorsan fejlődő iparágban a ProEV új mércét állít fel az elektromos járművek alkatrészeinek minőségbiztosítása terén.

Jobb adatelemzés MI-vel

A DIMO, egy nyílt forráskódú mobilitási alkalmazás, az MI-t hasznosítja az értékes autós adatok feltárásához. Az alkalmazással és a Vehicle Smart Hub eszközzel a járművezetők nyomon követhetik az autó állapotát, pénzt takaríthatnak meg a szolgáltatásokon, és jutalmakat szerezhetnek. Az MI-alapú hibakódolvasó ajánlásokat ad, amikor a motorellenőrző lámpa kigyullad, így javítva a járművezetők ismereteit és a jármű karbantartását.

A DIMO továbbá több mint 12 ezer csatlakoztatott elektromos jármű adatait összesíti, hogy elemezze a vezetési viselkedést, az időjárási mintákat és az akkumulátor teljesítményét. Ezek az adatok felbecsülhetetlen értékűek annak megértéséhez, hogy a különböző tényezők hogyan befolyásolják a jármű teljesítményét.

Az autókatalógusok átalakítása

A Phyron mesterséges intelligencia szoftvert használ az autókereskedők és az OEM-ek számára készült videók készítésének automatizálására. A Phyron technológiája állóképekből stúdióminőségű videókat készít, amelyek könnyen közzétehetőek. Ez az innovatív megközelítés leegyszerűsíti az autókatalógusok bemutatásának folyamatát, egységes és vizuálisan vonzó megjelenítést biztosítva a potenciális vásárlók számára.

A Phyron AI Video lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy automatikusan bemutassák teljes készletüket, csökkentve ezzel az időt és a költségeket, miközben meggyőző vizuális élményt nyújtanak a vásárlóknak – írja a Cryptopolitan.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink