Trend Hogyan kezelje a vállalat az Ipar 4.0-ra való átállást?

Hogyan kezelje a vállalat az Ipar 4.0-ra való átállást?

autopro.hu/P.B. | 2020.04.06 15:49

Hogyan kezelje a vállalat az Ipar 4.0-ra való átállást?

Fotó: Pixabay

A cégeknek alig a negyede veszi komolyan ezt a kérdést, pedig szakértők szerint sok múlhat azon, hogy egy vállalat hogyan kezeli az új technológiákra való átállást.

Hirdetés

Az Ipar 4.0-ra való átállás sok változást jelent egy cég életében, amire fel kell készíteni a dolgozókat, de az is fontos, hogy ne egyszerre hajtsunk végre minden szükséges intézkedést. Az automatizáció előnyeit úgy lehet a maximálisan kihasználni, ha jól kezeljük a változásokat.

Hat kezelési javaslatot gyűjtött össze a Manufacturing Global, ezeket ismertetjük a következőkben.

Reálisan kell látni a helyzetet

Annak ellenére, hogy az Ipar 4.0-ban, és a hozzá kapcsolódó technológiai újításokban óriási a potenciál, nem szabad és nem is szükséges minden változtatást egyszerre végrehajtani. Fontos végiggondolni, mit szükséges automatizálni a mesterséges intelligencia segítségével, és mit nem.

Ha valami például eddig is a lehető leghatékonyabban működött, azt érdemes inkább úgy hagyni, és nem változtatni rajta.

Be kell vonni minden érdekelt felet a döntésbe

Egyes részlegek, gyártási folyamatok digitalizálása előtt érdemes az adott terület résztvevőivel közösen megvitatni, hogy mi és hogyan fog változni.

Az egyes szereplőknek tudniuk kell, mikor mi történik az ő szakterületükön, hiszen így tudnak a lehető legjobban a fejlődés részévé válni.

Kommunikáció

Az előző tanácsból is következik, hogy az ilyen szintű döntésekkel kapcsolatban fontos a világos kommunikáció a vállalat minden dolgozója felé.

Emellett sokat segít az Ipar 4.0 kiaknázásában, ha az új technológia minden apró részletet megismerik a dolgozók, valamint az átállás menetével is tisztában vannak.

Folyamatos képzések és támogatások

Az átállással kapcsolatban számos új ismeretet kell elsajátítania az egyes cégek dolgozóinak. Hasznos, ha ebben a vállalat segíti a dolgozóit.

Bizonyos területeken jól jöhet a személyre szabott oktatás is, hiszen mindenki más-más tempóban és módszerrel képes tanulni.

Időt kell hagyni mindenre

Az ilyen változásokat nem szabad elsietni, nem szabad kapkodni akkor sem, ha egyébként az okosgyártásra való átállás egy sürgető kérdés az adott területen. Magát az átállást nem kell sürgetni, csak a folyamatokat kell elkezdeni.

Ha az új technológiát nem jól adaptáljuk, az komoly problémákat okozhat a későbbiekben.

Rendszeres felülvizsgálat

Bevált az új gyártási folyamat? A lehető leghasznosabban működik az új technológia?

Számos hasonló kérdést lehet még feltenni, és ezeket fel is kell tenni, hiszen egy új technológia bevezetése megköveteli, hogy a folyamatokat felülvizsgáljuk, ellenőrizzük. A fenti lépéseken érdemes végigmenni ahhoz, hogy a cég maximálisan kihasználhassa az Ipar 4.0-ban rejlő lehetőségeket.

Kiemelt Partnereink