Trend Hidrogénüzemű motorokat fejleszt a Cummins

Hidrogénüzemű motorokat fejleszt a Cummins

autopro.hu/V.M. | 2021.10.01 09:23

Hidrogénüzemű motorokat fejleszt a Cummins

Fotó: Cummins Newsroom

Az amerikai Cummins motorgyártó kettő hidrogént használó erőforrás fejlesztésébe kezdett, amiket később többek között teherautókba, illetve munkagépekbe építhetnek majd be.

Hirdetés

A kettő erőforrás közül a kisebbik 6,7 liter lökettérfogatú. Ezt főként közepes tehergépjárművek, buszok és munkagépek, például markolók mozgatására tervezik. A másik, 15 literes motort a nagy távolságokat megtevő teherautók igényeihez igazítják.

A Cummins már eddig is végzett teszteket hidrogént használó belső égésű motorokkal, továbbá ma már üzemanyagcellák gyártásával is foglalkozik.

Srikanth Padmanabhan, a Cummins motorgyártó üzletágának elnöke az új fejlesztések kapcsán elmondta: „Bár az akkumulátoros elektromos és az üzemanyagcellás hajtásláncok alkalmazásának ígéretes lehetőségei vannak, a zöld hidrogén és a belső égésű motor már bizonyított technológiájának kombinációja egy fontos kiegészítője a jövő zéró kibocsátású megoldásainak.”

Hatékonyabb erőforrásokat terveznek

A Cummins közleménye szerint az új motorokat már meglévő, következő generációs platformok alapjain fejlesztik ki, továbbá cél, hogy a korábban tervezett hidrogéngáz-üzemű erőforrásoknál magasabb energiasűrűséggel, valamint termikus hatásfokkal működjenek.

A brit állam pénzügyi támogatásával induló projekt a Cummins globális fejlesztőközpontjainak, köztük az angliai Darlingtonban találhatónak az együttműködésével fog megvalósulni. Mivel a hidrogénes motorok már meglévő alapokra fognak épülni, gyártásuk a vállalat jelenlegi üzemeiben történhet majd, csökkentve a kibocsátásmentes technológiára átállás költségeit.

Kiemelt Partnereink