Trend Hidrogénhajtású sportautót tervez a BAC

Hidrogénhajtású sportautót tervez a BAC

autopro.hu/P.B. | 2022.01.28 14:22

Hidrogénhajtású sportautót tervez a BAC

Fotó: BAC

A brit BAC azt tervezi, hogy elkészíti az együléses sportautójának, a Mono-nak a hidrogénes változatát. A környezetbarát Mono megtartaná a sportautó legfontosabb tulajdonságait – így a gyorsaságot, a vezetési élményt és a könnyűséget.

Hirdetés

Az angol Briggs Automotive Company, azaz a BAC arról ismert, hogy egyetlen modellje van, a Mono. Ez egy nagyon könnyű, egyszemélyes szuperautó, melynek legújabb variációját 2020 tavaszán mutatták be – éppen a járvány kirobbanása előtt. Már a legújabb Mono egyik legnagyobb érdekessége is az, hogy sportautóként megfelel a legszigorúbb európai környezetvédelmi normáknak – ezt úgy érte el a gyártó, hogy a kategóriájában egyáltalán nem hivalkodó teljesítményhez (337 lóerő, 400 Newtonméteres nyomaték) nagyon könnyű kaszni párosul.

Az aktuális Mono súlya 570 kilogramm – ehhez mérten a 400 Newtonméteres nyomaték és a 337 lóerő már egészen másképpen hangzik. Tömeg-teljesítményarányban a legkomolyabb luxus sportautókkal is felveszi a versenyt a jármű, a Mono az utcai sportautók és a versenyautók közötti határvonalon, még éppen az előbbi oldalon található.

Zöldíteni, de maradjon az élmény

A BAC mérnökei most azt fontolgatják, hogy érdemes-e hidrogénhajtású verziót készíteni az autóból. Ha lesz is ilyen, akkor is fő szempont marad a vezetési élmény, a súly és a sebesség megtartása – azaz a lényegen továbbra sem kívánnak változtatni.

Egyelőre még ott tart a gyártó, hogy a Viritech nevű céggel közösen, a brit állam támogatásával egy tanulmányt készítenek arról, megéri-e és egyáltalán lehetséges-e a hidrogénes Mono. A Viritech arra szakosodott, hogy viszonylag könnyű alkalmazásokat fejlesszen a hidrogén tárolására.

A legfontosabb kérdés most a tanulmány alapján a projekt megvalósíthatósága. Bár a BAC nem közölt határidőket a tervekkel kapcsolatban, várhatóan a nem túl távoli jövőben frissítéseket tesz majd közzé a dolgok állásáról – írja az Autoblog.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink