Trend Hidrogénes hibrid motort fejleszt a Caterpillar

Hidrogénes hibrid motort fejleszt a Caterpillar

autopro.hu/V.M. | 2023.11.23 04:19

Hidrogénes hibrid motort fejleszt a Caterpillar

Fotó: Caterpillar

A munkagépeket és belső égésű erőforrásokat gyártó Caterpillar egy három éves programot indított azzal a céllal, hogy demonstrálja a hidrogénes hibrid motorokban rejlő lehetőségeket.

Hirdetés

Az amerikai vállalat az új Cat C13D belső égésű erőforrására alapozva fog kifejleszteni egy hidrogént használó hibrid motort 2024 elejétől kezdődően. A program célja, hogy bizonyítsa, a fejlett vezérlőrendszerekkel és elektromos hibrid komponensekkel elérhető, hogy a hidrogént használó belső égésű motorok a dízelekével egyenértékű vagy azokét meghaladó teljesítményre legyenek képesek.

A hidrogén üzemanyagok terén 35 év tapasztalattal rendelkező Caterpillar maga lesz a program fő résztvevője, gondoskodva a fejlesztés mellett a rendszer integrálásáról is. Ugyanakkor a vállalat tervei szerint a projekt előrehaladásával más cégek és akadémiai partnerek is csatlakozni fognak, hogy speciális tudásukkal hozzájáruljanak a sikerhez.

„Minden közúton kívüli alkalmazásnak megvan a saját egyedi munkaciklusa, életciklus-követelményei és teljesítményelvárásai. Ez a komplexitás a hajtástechnológiák széles skálájának fejlesztését ösztönzi az energiaátmenet részeként” – indokolta az új projekt életre hívását Steve Ferguson, a Caterpillar Ipari Hajtásrendszerek üzletágának vezető alelnöke. Hozzátette: „Egy megoldás nem elégít ki minden igényt. Ezért terveztük rugalmasnak a C13D motort, hogy a jövő platformjaként szolgálhasson.”

Nagyobb teljesítmény zöld módon

A 13 literes C13D-t eleve többféle üzemanyag használatára tervezték, ami meg fogja könnyíteni a mérnökök dolgát a mostani projekt során. A motor dízelváltozata nyolc teljesítményszintet nyújt 456-tól 690 lóerőig bezárólag, amikhez legfeljebb 3200 newtonméter nyomaték társul. Az előd motorgenerációhoz képest 20 százalékkal nagyobb teljesítményt, alacsony fordulatszámon pedig 25 százalékkal több nyomatékot nyújt.

A soros hathengeres erőforrás kompatibilis a különböző megújuló folyékony üzemanyagokkal, például a hidrogénezett növényi olajjal (HVO), a biodízellel, a hidrogénnel, továbbá úgy tervezték, hogy szikragyújtás és földgáz kombinációjához is adaptálható legyen a jövőben.

A Green Car Congress cikke szerint a pilot ügyfeleknek 2025-től elérhető, gyártásba pedig 2026-ban kerülő Cat C13D-t munkagépek és egyéb ipari berendezések széles skálájához tervezték, köztük anyagmozgató járművekhez, ipari pumpákhoz, kőzúzókhoz, vagy mezőgazdasági traktorokhoz.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a hidrogénüzemű belső égésű motorok fejlesztésével más járműipari cégek is foglalkoznak. A Toyota nemrég Ausztráliában indított egy kapcsolódó projektet, míg a Cummins és az indiai Tata Motors egy évvel korábban fogott össze hidrogénmotorok kifejlesztése érdekében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink