Trend Hatótávnövelő tempomatot fejlesztett a ZF

Hatótávnövelő tempomatot fejlesztett a ZF

autopro.hu/V.M. | 2023.09.01 14:18

Hatótávnövelő tempomatot fejlesztett a ZF

Fotó: ZF Press Center

A német ZF a svájci Embotech-kel együttműködésben egy prediktív adaptív tempomatot fejlesztett ki, ami a vállalatok saját teszteredményei alapján akár 8 százalékkal is képes megnövelni a villanyautók hatótávolságát.

Hirdetés

A ma már elterjedt adaptív tempomatot (ACC) tovább fejlesztő ZF Eco Control 4 ACC a navigációs rendszer domborzati adatait, illetve a jármű hajtásláncáról rendelkezésre álló adatokat használja fel ahhoz, hogy a hajtáslánc optimális tartományban üzemelhessen.

Bár a kettő vállalat sajtóközleményükben az elektromos hajtás esetében mutatkozó hatótávnövekedést emeli ki, a technológiával valójában bármilyen hajtásrendszerű jármű ellátható, legyen szó személyautóról vagy haszonjárművekről.

Gyorsabb utazás is lehetséges

A rendszer lelke egy Embotech által fejlesztett algoritmus, ami a már említett adatok elemzéséről gondoskodik. Az algoritmus nem csak az energiahatékonyság fokozására, de az utazási idő lerövidítésére, esetleg a kettő közti egyensúlyozásra is képes a vezető kívánsága szerint.

A kívánt eredmény eléréséhez a rendszer a jármű előtti 500 méterről szóló navigációs adatokat – úgymint az út dőlésszöge vagy a sebességkorlátozások – folyamatosan figyeli. Ezen adatok, illetve annak ismeretében, hogy a hajtáslánc hatékonysága hogyan változik a működési tartomány különböző pontjai között, vezérli a hajtás pillanatnyi működését.

Uwe Class, a ZF fejlettrendszer-fejlesztésért felelős alelnöke elmondta, hogy a megoldásuk fontos lépés a zéró kibocsátás felé vezető úton. Hozzátette: „ez a megoldás praktikus a mindennapi használatban és készen áll a sorozatgyártásra.”

A német ZF a világ legnagyobb járműipari vállalatai közé tartozik. Hazai cége, a ZF Hungária Kft. 1996-ban kezdte meg működését. Egri üzemében személyautókhoz és haszongépjárművekhez automata és manuális sebességváltókat, valamint azok alkatrészeit készítik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink