Trend Gyorsabb, tovább tart, és világosabb: LED lámpa az autóban

Gyorsabb, tovább tart, és világosabb: LED lámpa az autóban

autopro.hu/Sz.K. | 2017.12.13 16:00

Gyorsabb, tovább tart, és világosabb: LED lámpa az autóban

A LED fényforrások biztonságosak lennének a közúti közlekedésben, azonban az EU szabályai szerint Európában tilos a használatuk.

A legújabb ADAC fényteszt megmutatta, hogy az autóvezetők 51%-a hibás, vagy rossz világítással közlekedik az utakon. Éppen a sötétségben nagyobb a valószínűsége, hogy szerencsétlenül járunk. A jelenlegi világító eszközöket lecserélve, LED-del a fényszórókban vagy a féklámpában jelentősen növelnék a biztonságot.

Ahogy egy új kutatás is mutatja, a LED-ek a fényszórókban nem csak hosszabb életűek. Messzebb elér a fényük, és fehér, napfényhez hasonló fényüknek köszönhetően a kontrasztok jobban észrevehetők. Még a féklámpánál is van előnye a sima izzókhoz képest. A féklámpa egy fékezés esetén gyorsabban felkapcsol, így a mögöttünk haladó autós is gyorsabban reagálhat.

A probléma azonban az, hogy az európai közlekedési szabályok miatt tilos LED fényszórókat használni. A legtöbb háztartásban már népszerűek ezek a fényforrások, csak az autókban nem megengedettek – legalábbis Európában. Máshol, például az Egyesült Államokban teljesen szabályos a használatuk.

Kiemelt Partnereink