Trend Generatív MI-vel vértezi fel dolgozóit a Mercedes

Generatív MI-vel vértezi fel dolgozóit a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2023.11.07 10:18

Generatív MI-vel vértezi fel dolgozóit a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Media

A Mercedes-Benz egy belső webes applikáció formájában bocsátja dolgozói rendelkezésére az Open AI ChatGPT technológiáját. A vállalat a termelékenység növekedését várja a megoldástól, ami az év végére az alkalmazottak többségének rendelkezésére fog állni.

Hirdetés

A Mercedes‑Benz Direct Chat a Microsoft Azure OpenAI Service-en keresztül teszi elérhetővé a ChatGPT-t, egy felhasználóbarát formában. Az írott szöveg feldolgozására képes mesterséges intelligencia mindössze néhány másodperc alatt képes kontextusba helyezett választ adni. Emellett az MI segíthet az e-mailek, jelentések és más munkairatok írásában vagy hosszabb szövegek összefoglalásában.

Az eleinte német és angol nyelveken elérhető megoldás a Mercedes reményei szerint segíteni fog a munkavégzés egyszerűsítésében és hatékonyabbá tételében, különösen az adminisztratív területeken.

Felkészítik a dolgozókat

A Mercedes-Benz képzések által kíván segíteni munkatársainak a ChatGPT megismerésében és használata elsajátításában. A többszintű tanfolyamot bevezető képzések és speciális irányú képzések egyaránt alkotják.

Ezek a tanfolyamok illeszkednek a német autógyártó Turn2Learn kezdeményezésébe, aminek keretében a munkavállalóinak tanulási lehetőségeket biztosít mind a mostani, mind a jövőbeli munkájukhoz kapcsolódóan. A kezdeményezés részeként 2030-ig a Mercedes több mint 2 milliárd eurót fektet dolgozóinak továbbképzésébe, többek között a digitalizáció és a mesterséges intelligencia területein.

„A mesterséges intelligencia nem csak a repetitív és rutin feladatok átvételével nyújt támogatást, ugyanis összetettebb folyamatokban is besegíthet. Ezáltal egyre több időt és kapacitást fog felszabadítani kreatívabb és nehezebb feladatokra” – húzta alá a technológia előnyeit Sabine Kohleisen, a Mercedes-Benz Group emberi erőforrásokért felelős igazgatója.

Fő a biztonság

A Mercedes-Benz, közleménye szerint ügyel a Generatív MI biztonságos használatára. A Mercedes‑Benz Direct Chat használata a hatályos adatbiztonsági előírások betartásával történik, a dolgozók által bevitt adatokat anonim módon dolgozzák fel, emellett azokat nem használják fel az MI betanítására és nem is kerülnek tárolásra.

A felhasználóknak ezeken felül az MI által generált tartalom helytállóságát ellenőrizniük kell, és egyértelműen jelezniük kell, ha az adott szöveget a felhasználó nem vette részletes és alapos vizsgálat alá.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink