Trend Feljövőben az alternatív akkutechnológiák

Feljövőben az alternatív akkutechnológiák

autopro.hu/V.M. | 2022.04.27 10:17

Feljövőben az alternatív akkutechnológiák

Fotó: Daimler Global Media Site

A mérnökök folyamatosan dolgoznak a lítiumion akkumulátorok tökéletesítésén, ugyanakkor az alternatív technológiákról sem feledkeztek meg a kutatók. A múltbeli eredmények eddig ugyan nem kerültek sorozatgyártásba, az elektrifikáció felgyorsulásával és a kihívások fokozatos leküzdésével azonban a jövőben új technológiák jelenhetnek meg a piacon.

Hirdetés

Az alternatív megoldások egyike a lítium-levegő akkumulátor, ami egy konvencionális akkumulátor és egy üzemanyagcella közti átmenetnek is tekinthető. A technológia kutatása Peter Bruce kémikus professzor munkássága nyomán kapott lendületet. Bruce sikeresen készítette el egy lítium-levegő akkumulátorcella prototípusát a St. Andrews-i Egyetem egy 2007-2011 között futott projektje keretében.

A lítium-levegő akkumulátorok a légkörből vonnak ki oxigént a töltés és kisütés során végbe menő kémiai reakciókhoz. A technológia sikerre vitele a mainál nagyobb energiatárolási kapacitást jelentene, ugyanakkor az alacsony hatékonyság és élettartam még jelenleg is megoldásra váró problémaként jelennek meg.

Mindazonáltal a kutatások tovább folynak, és japán kutatók idén bejelentették, hogy egy 500 wattóra/kilogrammot is meghaladó energiasűrűségű, azaz a legjobb lítiumion akkukénál kétszer nagyobb kapacitással bíró lítium-levegő energiatároló egységet fejlesztettek ki.

Áttörés Amerikában

A japán eredményekben ugyan nem esett szó az elért töltési-kisütési ciklusok pontos számáról, azonban az Illinois Institute of Technology kutatói 2021-ben bejelentették, hogy 1200-as ciklusszámot értek el egy prototípuson, amivel sikerült leküzdeniük a rövid élettartam problémáját.

Az alacsony élettartam oka, hogy nem csak az oxigén, hanem a levegő más összetevői, például a nitrogén és a víz is reakcióba lépnek az akkumulátor anyagával, idővel egy olyan réteget hozva létre, ami meggátolja az oxigén eljutását a pozitív elektródán lévő lítiumhoz. Az amerikai kutatók ezt egy speciális, szennyeződést elnyelő elektrolittal gátolták meg.

Idén tesztek, pár év múlva sorozatgyártás

Egy másik alternatív technológia a lítium-kén. A német Theion egy olyan katódot fejlesztett ki, ami állítása szerint háromszor akkora hatótávolságot biztosít, mint a lítiumion cellák – olvasható az Autocar cikkében. A kén kiváltja a nikkelt és a kobaltot – melyek közül utóbbi bányászata kifejezetten környezetkárosító.

A Theion szerint a technológiájával készült akkukhoz az alapanyagok 99 százalékkal olcsóbban szerezhetőek be, míg a gyártás 99 százalékkal kevesebb energiafelhasználással jár. A vállalat még idén elkezd lítium-kén akkukat szállítani azokat tesztelő repülőgépipari cégeknek. Az első autóipari alkalmazásokat 2024-re teszik, egy évvel később pedig már egy gigagyárban folyhat az akkumulátorcellák készítése.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink