Trend Mérföldkőhöz ért a lítium-levegő akkuk fejlesztése

Mérföldkőhöz ért a lítium-levegő akkuk fejlesztése

autopro.hu/V.M. | 2022.01.26 07:21

Mérföldkőhöz ért a lítium-levegő akkuk fejlesztése

Pixabay

Japán kutatók egy, a mai lítiumionos akkumulátorokénál sokkal magasabb, 500 wattóra/kilogrammot is meghaladó energiasűrűséggel rendelkező lítium-levegő energiatároló egységet fejlesztettek ki.

Hirdetés

A Japán Nemzeti Anyagtudományi Intézmény (NIMS) és annak a SoftBank holdingtársasággal közös kutatólaboratóriuma által kifejlesztett akkumulátor az eddigi legmagasabb energiasűrűséggel, illetve ciklusszámmal rendelkezik a lítium-levegő akkuk között, és a kutatók szerint komoly előrelépést jelent az ilyen telepek gyakorlati alkalmazása felé.

A lítium-levegő akkumulátorok könnyűek és nagy kapacitásúak lehetnek, akkora elméleti energiasűrűséggel, ami többszöröse a most elérhető lítiumionos variánsokénak. Ezen előnyök miatt a jövőben számos területen, így például drónokban és elektromos gépkocsikban használhatják őket.

Korlátozott sikerek

A magas elméleti energiasűrűség ellenére ezidáig csak kevés nagy energiasűrűségű lítium-levegő akkumulátort készítettek. A korlátozott sikert az magyarázza, hogy a lítium-levegő telepek tömegének nagy hányadát nehéz inaktív anyagok, mint szeparátorok és elektrolitok teszik ki, amik nem vesznek részt közvetlenül a kémiai reakciókban.

A japán kutatók a saját lítium-levegő akkumulátoruk elkészítését megelőzően olyan anyagokat fejlesztettek ki, amik nagy mértékben javítják a lítium-levegő telepek teljesítményét. A kutatócsoport ezután egy gyártási metódust dolgozott ki a magas energiasűrűségű cellák készítéséhez.

Az akkumulátor elkészülte után a kutatók a vizsgálataik során azt is bebizonyították, hogy az új akkumulátor töltése és kisütése gond nélkül megy végbe szobahőmérsékleten.

Már a következő lépésre koncentrálnak

A kutatócsoport jelenleg nagyobb teljesítményt nyújtó anyagok fejlesztésének szenteli idejét. A cél, hogy az új anyagokat a lítium-levegő akkumulátorba integrálják annak élettartamának jelentős kitolása érdekében.

A következő lépés az új akkumulátor gyakorlati alkalmazásának megkezdése lesz a SoftBank és a NIMS közös kutatóközpontjában – írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink