Trend Érdemes lézerre váltani

Érdemes lézerre váltani

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.05.12 16:43

Érdemes lézerre váltani

Az iparban a vágás, a hegesztés, a felületkezelés területén is egyre megszokottabb a lézerforrások használata. Ha még nem mozog otthonosan a területen, ideje megismerkedni az alapokkal.

Hirdetés

Ahhoz, hogy egy új anyagot vagy egy új terméket lézerrel megmunkáljunk, szükség van a lézer tulajdonságainak és természetének alapos ismeretére. Ki kell tudni választani, hogy a lézerberendezések gyártói által ajánlott számtalan típusú és számtalan paraméterrel rendelkező lézerforrás közül melyik számunkra a legmegfelelőbb – ebben nyújt segítséget a Gyártásrend cikke.

A szén-dioxid lézer előnye, hogy nagyon sok anyagtípust meg tudunk munkálni vele. Hátránya, hogy energiafelhasználása nagy, mert a gázlézerek hatásfoka alacsony, továbbá rendszeres karbantartási igénye van. Ez a típusú lézerforrás egyre inkább kiszorul a vékony és a közepes vastagságú lemezek vágásából, hegesztéséből és a fémes felületek jelöléséből.

A szilárdtest lézer egyik ismertebb típusa a YAG lézerforrás, amelynek a neve egy kristályból ered. Kisebb teljesítménynél mikromegmunkálásra kiválóan alkalmas, nagyobb teljesítmény esetén pedig többnyire hegesztésre használják. Hasonlóan a CO2 lézerhez, nagy az energiafelhasználása a rossz hatásfok miatt. A hegesztési megoldások esetén egyre ritkábban indokolt a felhasználása.

A szál-, vagy fiberlézer a szilárdtest lézerek egyedi formája, ahol optikai szál a gerjesztett közeg, ebből ered a neve is. Az optikai szál tulajdonsága és a diódagerjesztés együttesen a nagyon kedvező hatásfokot biztosít. A szállézerek előnye főként 0,5–10 milliméteres lemezek vágásánál mutatkozik meg. Gyorsan, hatékonyan, jó minőségben lehet vágni, alacsony költséggel.

A lézertechnológia lehetőséget ad arra, hogy a magyarországi vállalkozások kiváló innovációs készségüket egy intenzíven fejlődő területen is megmutathassák, ezért érdemes változtatni a régi technológiákon.

Kiemelt Partnereink