Trend Ember vs. önvezető gép – itt az első verseny

Ember vs. önvezető gép – itt az első verseny

autopro.hu/Sz.K. | 2018.06.04 16:10

Ember vs. önvezető gép – itt az első verseny

Ember a robot ellen – régóta foglalkoztatja ez az autóversenyek szerelmeseit, most a római Formula E pályán fény derült az igazságra.

Hirdetés

Eljött az idő, a DevBot önvezető versenyautó fejlesztői felvették a kesztyűt, hogy gépük megmérkőzzön emberekkel is. Az ellenfél Ryan Tuerck volt, aki professzionális autóversenyzőként ideje nagy részét drifteléssel tölti. Tuercket azért hívták Rómába, hogy megküzdjön a robottal és összemérjék, ki tudja a leggyorsabb kört megtenni a Formula E versenyszéria számára kijelölt utcai pályán.

Amit a DevBotról tudni kell: a gép teljesen elektromos hajtású, 550 lóerő teljesítményű. A közel egy tonnás jármű úgy néz ki, mint egy hatalmas robotbogár, ami a Roborace pilóta nélküli versenyszéria tagja. Az autót teljesen körbetelepítették érzékelőkkel, a kasztniba pedig belezsúfolták a szenzorok adatai feldolgozni képes legfejlettebb technológiákat. A DevBot a pályán radarjai, lidarjai, ultrahang érzékelői, és kamerái segítségével igazodik el, melyek 360 fokos érzékelést nyújtanak a járműnek.

Biztos, hogy nagyon érdekes lett volna látni az ember és a robot által vezetett autót kerék a kerék ellen küzdeni a pályán, ám érthető okokból a versenyt időmérős körülmények között tartották meg: cél a leggyorsabb kör végrehajtása volt. Az eredmény a videók után olvasható.

Egyelőre még az ember bizonyul jobb versenyzőnek: Tuerck 26 másodpercet vert a DevBotra.

Kiemelt Partnereink