Trend Elveszi a Mercedes a futárok munkáját

Elveszi a Mercedes a futárok munkáját

autopro.hu/B.B. | 2017.11.29 15:30

Elveszi a Mercedes a futárok munkáját

Drónokra alapoz az a kísérleti projekt, amit két partnerével közösen indított a német autógyártó.

Hirdetés

Zürichben teszteli a Mercedes-Benz Vans, az amerikai drónspecialista Matternet és a svájci online kereskedő, a Siroop az embermentes kézbesítést lehetővé tévő csomagküldő rendszer alapjait. A drónokra alapozott, teljes egészében automatizált szolgáltatás tesztfázisa várhatóan három hétig tart majd, a felek száz sikeres fel- és leszálláson már túl is vannak.

Az internetes felületen megrendelt, légi drónszállítmányozásra alkalmas (az egyik kritérium a súly, a csomag nem lehet két kilónál nehezebb) csomagokat a kereskedő továbbítja a két leszállópályává átalakított Mercedes Vito egyikéhez, amely aztán végül közvetlenül a vevőhöz szállítja azokat.

Bár a drónok nem közvetlenól a vevőnek kézbesítik a csomagot, az újítás nagy előnye, hogy a szállítási idő így is jelentősen lerövidül, akár egy napra is zsugorodhat. Az autóipari szereplők hasonló megjelenése a kiskereskedelmi disztribúciós folyamatokban a közvetlenül a kocsi csomagterébe történő küldeményjuttatás kifejlesztését szolgálhatják.

Bár ennek van még jópár megoldatlan oldala (autó nyitása-zárása, illetéktelenek hozzáférésének megakadályozása stb.), a Mercedes optimista ez ügyben, hiszen tavalyi bejelentése alapján félmilliárd eurót szánnak a drónalapú szállítmányozás fejlesztésére.

Kiemelt Partnereink