Trend Elveheti időérzékünket a virtuális valóság

Elveheti időérzékünket a virtuális valóság

autopro.hu/P.B. | 2021.05.23 12:21

Elveheti időérzékünket a virtuális valóság

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

A virtuális valóság már önmagában arról szól, hogy becsapjuk az érzékszerveinket – akkor is, ha a kiterjesztett valóságról van szó, ami a járműiparban is szívesen használt technológia. Most egy kutatás rámutatott, hogy az időérzékelésünkre is hatással van a virtuális valóság.

Hirdetés

A virtuális valóságban való elmerülés magával ragadó élmény – főleg akkor hatékony, ha az agyunk a tapasztalataink alapján értelmezi a virtuális valóságban tapasztalt tárgyakat, jelenségeket. A VR fejlesztői lényegében azon dolgoznak, hogy becsapják az agyunkat – írja a Machine Design.

A virtuális környezetben kevéssé érzékelhetőek a méretek és a távolság, de ezen lehet javítani az úgynevezett avatár-élménnyel, tehát azzal, hogy úgy tervezik meg a virtuális környezetet, hogy minél jobban elmerüljünk benne.

Az eddigi fejlesztésekben az idő kevesebb figyelmet kapott, most azonban készült kutatás arról, miért vesztik el az időérzéküket azok, akik sokat játszanak számítógépes játékokkal.

Rövidebbnek tűnik az idő a virtuális valóságban

A Grayson Mullen által vezetett kutatásban 41 diák vett részt az amerikai Santa Cruz Egyetemről. A diákok egyaránt játszottak VR-headsettel és hagyományos monitoron is ugyanazon a labirintusjátékon, különböző pályákon. A kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy akkor hagyják abba a játékot, amikor úgy érzik, öt perc telt el a kezdés óta.

Az eredmény egyértelmű különbséget fedezett fel a virtuális valóságban, és a megszokott monitoron játszók között: előbbiek átlagosan 72,6 másodperccel később hagyták abba a játékot, azaz 28,5 százalékkal tovább játszottak.

Előnyei és hátrányai is vannak

A jelenséget még tovább kell vizsgálni, ám az megállapítható, hogy a VR-játékosok számára hátrányos hatás lehet az alvászavar vagy akár a teljes időérzék felborulása a túl sok játékkal, ami egészségügyi kockázatokkal jár.

Ugyanakkor előnye is lehet annak, ha észrevétlenül telik el az idő: például hosszú utazások, vagy fájdalmas orvosi kezelések alatt hasznos lehet a jelenség – ezért is érdemes tovább vizsgálni a területet.

Kiemelt Partnereink