Trend Élre tört a robotaxizásban a Baidu

Élre tört a robotaxizásban a Baidu

autopro.hu/E.M. | 2022.08.11 14:18

Élre tört a robotaxizásban a Baidu

Fotó: Baidu

A kínai Baidu bejelentette, hogy elsőként szerzett engedélyt a világ legnépesebb országában arra, hogy kereskedelmi célú, teljesen önvezető fuvarmegosztó szolgáltatásokat nyújtson közutakon.

Hirdetés

Az Apollo, a Baidu autonóm fuvarmegosztási cége engedélyt kapott a fuvarok utáni díjszedésre Kína két nagyvárosában, Csungkingban és Vuhanban. A Baidu szerint ez egyben fordulópont a kínai mobilitás jövője szempontjából is, mivel megnyitja az utat a sofőr nélküli fizetős fuvarmegosztó szolgáltatások országos elterjedése előtt.

Az engedélyek megszerzése után a Baidu megkezdi a fizetős szolgáltatások nyújtását a kijelölt területeken. Vuhanban reggel 9 és délután 5 óra között, Csungkingban pedig reggel 9:30 és délután 4:30 között, fog öt-öt darab Apollo ötödik generációs robottaxi utasokat szállítani. A szolgáltatási területek Vuhanban 13 négyzetkilométert, Csungkingban pedig 30 négyzetkilométert tesznek ki.

Első a biztonság

Az jóváhagyás megszerzéséhez a Baidu önvezető járműveinek többlépcsős tesztelésen és engedélyeztetésen kellett keresztülmenniük, kezdve a vezetőülésben lévő biztonsági operátorral végzett próbáktól, azokon át, melyeknél az operátor az utasülésen foglalt helyet, egészen addig amíg a Baidu meg nem kapta az engedélyt a járművek operátor nélküli működtetéséhez.

Baidu robotaxijainak biztonságos működését többlépcsős mechanizmus garantálja, beleértve az autonóm vezetési rendszert és a távvezérlési képességet.

2022 márciusának végére a magas szintű önvezetésre vonatkozó szabadalmi bejelentések számában a Baidu világviszonylatban is első helyet ért el állítása szerint. Miután az Apollo már az összes nagy kínai városra kiterjesztette jelenlétét, a cég a világ legnagyobb robotaxi szolgáltatójává vált a megrendelések számát tekintve azzal, hogy egymilliónál is több megrendelést kapott.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink