Trend Eljött az e-autók akkuinak új korszaka?

Eljött az e-autók akkuinak új korszaka?

autopro.hu/P.B. | 2023.05.28 08:22

Eljött az e-autók akkuinak új korszaka?

Fotó: Sakuu

A kaliforniai Sakku, mely a 3D-nyomtatott szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik, bemutatta a piacra kész lítium-fémcellás akkumulátorkémiáját, amelyet az akkumulátorgyártók már licenszelhetnek.

Hirdetés

A 2016-ban alapított Sakuu szerint a most bemutatott, úgynevezett Cypress cell kémia nagy teljesítményt és egészen remek, 750 wattóra feletti energiasűrűséget kínál. A vállalat szerint a lítium-fém akkumulátorok kémiája nagyobb energiasűrűséget és további teljesítményelőnyöket kínál, de nagy reaktivitása miatt komoly fejlesztési kihívást jelent. A cég azt állítja, hogy a Cypress-szel együttműködve megoldotta ezeket a problémákat, így a termék készen áll a gyártásra. A cég további részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

Robert Bagheri, a Sakuu alapítója és vezérigazgatója azt szerint „a 3D-nyomtatással való kompatibilitás tovább javítja az akkumulátorcsomagolás mennyiségének hatékony felhasználását a hőkezelés új és egyedi megközelítéseivel. A lítium-fém celláknak vannak előnyei, amelyeket a Sakuu elérhetővé, méretezhetővé és biztonságossá tett.”

A vezérigazgató ezzel összefüggésben az akkumulátorgyártás és az energiatárolás új paradigmájáról beszél. „A gyártók mostantól licenszelhetik ezt a technológiát” – tette hozzá.

Komoly gyártási kapacitást ígérnek

A Sakuu korábban azt közölte, hogy 2030-ra 200 gigawattóra éves lítium-fém- és szilárdtest-akkumulátor gyártási kapacitását tervezi. A vállalat a Porsche Consultingot, a Porsche tanácsadó leányvállalatát bízta meg az ehhez szükséges gigagyárak tervezésével. A Porsche Consulting egy referencia gigagyárat tervez az amerikai vállalat számára fenntartható felépítéssel és maximális termelési hatékonysággal, amely „hatékonyan reprodukálható a világ különböző pontjain”, ahogy Sakuu az év elején fogalmazott.

Míg az első üzemben a lítium-fém akkumulátorok gyártását fogják végezni, a Sakuu azt tervezi, hogy többi gyárban az úgynevezett „Kavian platform megoldást” használja 3D nyomtatással előállított szilárdtest akkumulátorok gyártására. Korábbi információk szerint a saját fejlesztésű nyomtatási eljárás elméletileg más iparágakban is alkalmas, de a cég a legnagyobb potenciált az akkumulátorgyártásban látja, ahol a különféle additív gyártási folyamatokat kombinálják majd.

Nyomtatással készülnek az akkumulátorok

A Sakuu a szilárdtest akkumulátorok kísérleti gyártósorát és mérnöki központját üzemelteti a Szilícium-völgyben. Az utóbbi központot úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a Sakuu számára a 3D nyomtatási akkumulátorplatform fejlesztését. A vállalat állítása szerint a kísérleti soron 2022 decembere óta sikeresen és folyamatosan nyomtatnak teljesen működőképes és nagy teljesítményű akkumulátorokat egyedi formákban és méretekben.

A cég szerint az egyedi szerkezetű akkumulátorok nyomtatása igazi áttörés, és minden iparág számára forradalmasíthatja a jövő akkumulátorgyártását. A Sakuu IPO-val, azaz nyilvános, elsődleges részvénykibocsátás segítségével szeretné finanszírozni üzletét – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink