Trend Egyedi alakú, 3D-nyomtatott akkuk hozhatnak áttörést

Egyedi alakú, 3D-nyomtatott akkuk hozhatnak áttörést

autopro.hu/V.M. | 2023.02.18 08:18

Egyedi alakú, 3D-nyomtatott akkuk hozhatnak áttörést

Fotó: Sakuu

Az amerikai Sakuu bejelentette, hogy 2022 decembere óta sikeresen készít 3D nyomtatással egyedi alakú és méretű akkumulátorokat kaliforniai tesztüzemében. A vállalat szerint, ami termékeit autókban és repülőkben is látni szeretné a jövőben, számos előnnyel jár az akkumulátorok ilyen módon készítése.

Hirdetés

A Sakuu a saját maga által kidolgozott Kavian száraz gyártási eljárással készíti az akkumulátorokat, melyekbe hőmenedzsment céljából nyílásokat is integrál.

A nyomtatott energiatárolók szilícium-völgyi üzemében előállítását a vállalat a maga nemében egyedülálló gyártási sikernek nevezi, egyúttal fontos mérföldkőnek tekinti a 3D-nyomtatott SwiftPrint akkumulátorainak kereskedelmi jellegű, gigagyárakban való gyártásához vezető úton.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Kavian platformunk lehetővé teszi az akkumulátortechnológiák széles skálájának kereskedelmi jellegű, fenntartható gyártását, ideértve a lítiumion, a lítium-fém vagy éppen a szilárdtest akkumulátorokat” – fogalmazott Karl Littau, a Sakuu technológiai vezetője.

Littau szerint a gyártási eljárásuk „jelentős” előrelépést ígér az energiasűrűség terén, ezenkívül lehetővé teszi az akku formájának egyedi igények szerinti megválasztását, amivel az akkumulátor a dizájn részévé válhat. „Ez egy fontos pillanat, ami nagy jelentőséggel bír a fejlett akkumulátorgyártásban” – tette hozzá.

Gyorsabb is, olcsóbb is

A Sakuu által kidolgozott Kavian egy száraz párhuzamos nyomtatási eljárást takar. Előnye a lassabb és nedves rétegenkénti nyomtatásos eljárással szemben a magasabb minőség és megbízhatóság, valamint, hogy nincs szükség az oldószerek energiaigényes eltávolítására.

Az eljárással alacsony költséggel és nagy gyorsasággal állíthatóak elő rugalmasan, tág keretek között megválasztható formájú akkumulátorok olyan kategóriákban, melyek a vásárlók számára a legfontosabbak.

Szabad kezet kapnak a formatervezők

Az akkumulátor külalakjának szabadon alakíthatósága több előnyt is hordoz. A rendelkezésre álló területe teljesen kiaknázható, a másik oldalról pedig többé nem kell az akkumulátorhoz igazítani az eszköz formatervét, hanem az energiatároló alakját lehet az elképzelésekhez szabni. Ezenkívül lehetségessé válik rögzítőelemek, szenzorok és hőcserélő elemek könnyed integrálása magának az akkumulátornak a szerkezetébe.

A Sakuu a Kavian gyártási platformját más akkumulátorgyártóknak, autógyártóknak és repülőgépipari vállalatoknak is értékesíteni tervezi a jövőben. Ezenfelül a vállalat saját akkumulátor-anyagösszetételeken is dolgozik, amiket a jövőben szintén megosztana másokkal licence formájában – olvasható a Green Car Congress oldalán.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink