Trend Eljött a távmunka és a mesterséges intelligencia korszaka

Eljött a távmunka és a mesterséges intelligencia korszaka

autopro.hu/P.B. | 2020.04.17 04:23

Eljött a távmunka és a mesterséges intelligencia korszaka

Fotó: Pexels

Egyre bővül azon állások köre, melyeket távmunkában is be lehet tölteni. A tendencia természetesen korábban is megfigyelhető volt, de a koronavírus-járvány hatására pillanatok alatt vált természetessé az otthoni munka, ezzel párhuzamosan egyre több olyan technológiai megoldás jelenik meg, ami a távoli munkavégzést segíti.

Hirdetés

A járvány idején a távmunka nem csak biztonsági okokból értékelődött fel, hanem azért is, mert ezzel a megoldással a legtöbb helyen fenntartható az ügymenet, még ha nem is úgy, mint normál esetben. A távmunka hirtelen vált elfogadottá, sőt, támogatottá azzal, hogy egyre több gyártó kényszerült az alkalmazására.

A Honeywell olyan új szoftvert fejlesztett, ami lehetővé teszi, hogy távolról (otthonról) is lehessen felügyelni a gyártási folyamatokat, sőt, akár egyes feladatok végrehajtására is van lehetőség.

Óriási lehetőségek a távmunkában

Az ilyen megoldások komoly hatékonyságot jelenthetnek a munkavállalóknak, hiszen akár több üzemben is elláthatnak feladatokat úgy, hogy fizikailag egyik helyen sem kell jelen lenniük.

Ma ezt a szolgáltatást a szükség szülte, de a jövőben a hatékonyság növelése fog minket erre kényszeríteni – mondta Jason Urso, a Honeywell technológiai vezetője az IndustryWeek című lapnak.

Urso szerint a hasonló megoldások úgy alakítják át a munkavégzést, ahogy a Google Maps alakította át a közlekedési szokásokat azzal, hogy jelzi, merre van dugó, útépítés vagy bármilyen olyan akadály, amit jobb elkerülnie az autósoknak.

A járvány lehet a változások katalizátora

A távmunkában és a távoli megoldásokat segítő technológiákban való előrelépést sokszor a megszokott munkarend átszervezésétől való félelem gátolja. A Magic Leap nevű startup egyik vezetője, Omar Khan úgy véli, hogy ezt a félelmet felülírhatja a járvány okozta válság. A válsághelyzet megoldására való törekvés ugyanis egy erősebb motiváció – mondja.

Az autopro.hu korábban több céget kérdezett meg arról, hogy a járvány felgyorsíthatja-e a távmunkát segítő technikai megoldások fejlődését. Szinte minden válaszadó egyetértett ezzel, sőt, szerintük a koronavírus-járvány után várhatóan át fog alakulni a munkavégzés kultúrája.

Kiemelt Partnereink